eur:
389.73
usd:
362.76
bux:
68131.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kijevnek is tennie kell a földgázszállításokért

Az Európai Unió energiaügyi biztosa reményét fejezte ki, hogy Brüsszelben a kijevi és a moszkvai kormány megbízottjának sikerül megállapodásra jutni az Ukrajnába irányuló orosz földgázszállítás kérdésében. Az EU-ukrán-orosz háromoldalú gázártárgyalások csütörtök este folytatódnak Brüsszelben.

Günther Oettinger a német tévének adott nyilatkozatában úgy vélte, Kijevet rá kell bírni a Moszkva által követelt másfél milliárd euró előleg előteremtésére azokból a milliárdokból, amelyeket Ukrajna az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól kapott.

A Spiegel hírmagazin értesülése szerint a berlini kormány nem nézi jó szemmel, hogy vezető német cégek az ukrán válságban követett német politika módosítását akarják elérni. Tény, hogy német vállalatok tavaly 22 milliárd eurót fektettek be Oroszországban és az oda irányuló kivitelük értéke az elmúlt év során meghaladta a 36 milliárd eurót, ezért a válság miatt bevezetett szankciók hátrányosan érintik ezeket a cégeket.

Így nem meglepő, hogy a frankfurti tőzsdén jegyzett több vállalat vezetője is részt vett azon a múlt héten zárt ajtók mögött rendezett moszkvai értekezleten, amelyen Dmitrij Medvegyev miniszterelnökkel nemzetközi vállatok vezetői tanácskoztak a kereskedelmi kapcsolatokról.

Noha a német cégek - így a BASF vegyipari és a Bayer gyógyszerkonszern - előzetesen tájékoztatta vezetőinek moszkvai útjáról a berlini kormányt. A német ipar keleti tanácsának vezetője, Ekhard Cordes ezzel kapcsolatban rámutatott arra, hogy vezető nyugati cégek képviselői 1994 óta évente rendszeresen összeülnek az orosz miniszterelnökkel a befektetéseket akadályozó intézkedések kiküszöböléséről.

A Spiegel cikke is utal arra, hogy a kancellár ismételten hangsúlyozta, hogy a megtorló intézkedések ellenére is folytatni kívánja a tárgyalásokat a kibontakozás elősegítése érdekében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×