eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A világ legnagyobb márkái

Ismét az Apple nyerte a Google-lal szemben az idén a nagy márkák csatáját. Egy összegzés szerint ez a két cég az, amely több mint 100 milliárd dollárt ér egyenként és kettejük közül továbbra az iPhone gyártója áll az első helyen.

Az Interbrand nevű cég a Világ legjobb globális márkái jelentése szerint továbbra is az Apple és a Google a Föld két legértékesebb vállalata. A tanácsadó cég a pénzügyi teljesítmény mellett azt is vizsgálja, hogy milyen hatást fejt ki a vizsgált vállalat a fogyasztói szokásokra és hogy feljebb tudja-e tornászni egy-egy termék árát.

A közel 119 milliárd dollárra értékelt Apple tavaly 21 százalékkal tudta növelni piaci értékét, míg a 107 milliárdot érő Google 15 százalékkal.

"Az Apple és a Google gyors feltörése jól kifejezi, hogy mennyire fontos a márkaépítés" - mondta Jez Frampton, az Interbrand vezérigazgatója.

A technológiai cégek továbbra is előkelő helyet foglalnak el a listán, és a legjobb tíz között ott van a 4. IBM, az 5. Microsoft és a 8. Samsung.

Talán nem meglepetés, hogy a világ legerősebb márkái között sok autógyártó is szerepel. A Toyota a 8., a Mercedes-Benz a 10., a BMW a 11. és Honda a 20. Javult az Audi besorolása is, amely egy év alatt 27 százalékkal növelte értékét, míg a Nissan és a Volkswagen 23 százalékkal.

Bár sokak számára érthetetlen lehet, de saját értékét a legnagyobb mértékben a Facebook tudta növelni, 86 százalékkal és ezzel egy év alatt 33 helyet ugrott előre a 29. pozícióra. Felmérések szerint a közösségi oldalnak havonta 1,32 milliárd felhasználója van.

A Facebook második negyedéves bevétele közel 3 milliárd dollár volt, ami jelentősen meghaladta a korábbi várakozásokat.

Első ízben került fel a legjobb globális márkák 100-as listájára a DHL csomagküldő cég, amely a 81. helyen nyitott. A szintén újonc FedEx pedig a 91.-en, míg a Hugo Boss egy hellyel lemaradva. A 97. helyen pedig a Huawei lett az első kínai vállalat a listán.

Hiába azonban a technológiai cégek és autógyártók dominanciája, a harmadik helyet az Apple és a Google mögött egy olyan cég tartja, amely egy régóta ismert és szinte változatlan terméket gyárt, viszont nagymestere a márkaépítésnek: a Coca-Cola.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×