eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tényleg segély lehet az orosz teherautókban

Válságosra fordult a luganszki lázadók helyzete, miután az ukrán erők gyakorlatilag bekerítették a várost és a szakadárok egyes vezetői lemondtak tisztségükről. Nyugati újságírók közben arról számoltak be, hogy az éjszaka leple alatt orosz páncélozott járművek haladtak át az ukrán határon. Mindeközben továbbra is beléptetésre várt a Moszkva által indított segélykonvoj. Közben az ukrán erők megtámadták az ország területére behatoló orosz harcjárműveket - mondta a hadsereg szóvivője. Az orosz külügy is beszámolt a harcok kitöréséről, bár ők azt közölték, az ukránok a segélyszállítmányt akarják megállítani.

Az ukrán erők bekerítették Luganszkot és így az orosz határhoz közel fekvő lázadó központot teljesen elvágták az utánpótlástól. Miközben az ukrán tüzérségi támadások nyomán tovább emelkedett a polgári áldozatok száma és akadozott a víz és áramellátás, az Egyesült Államok önmérsékletre intette szövetségesét.

Jelentések szerint csütörtökön több mint 25-en haltak meg a városban. Az Oroszországból indult, közel 300 teherkocsiból álló humanitárius konvoj közben az ukrán határra ért.

Az ukrán hatóságok közölték: megvizsgálják a szállítmányt és továbbküldik az ostromgyűrűbe vont Luganszkba. A segélyt a Nemzetközi Vöröskereszt osztaná szét, de a szervezet erre addig nem hajlandó, amíg nem garantálják dolgozói biztonságát.

Nyugati újságírók is megvizsgálhatták a szállítmányt és azt mondták, hogy nem találtak arra utaló nyomot, hogy a kocsik fegyvereket szállítanának. A járművek vezetői azonban mind hadköteles korú fiatal férfiak, maguk a kocsik pedig fehérre festett, de eredetileg zöld katonai Kamazok.
Ukrajna többször azzal vádolta meg az oroszokat, hogy a segélykonvojjal a lázadókat akarják támogatni és invázióra készülnek.

A brit Daily Telegraph tudósítója azt írta, hogy látta, hogy az éjszaka folyamán többtucat orosz páncélozott jármű haladt át a határon. Moszkvában ezt tagadták, míg Kijevben azt mondták, hogy ukrán biztonsági illetékesek is láttak egy páncélos konvojt.

Az ukránok Luganszk mellett Donyecket is tüzérségi tűz alatt tartották, az ottani kórházi hatóságok szerint 74 polgári lakos halt meg az elmúlt 3 nap során és 116-an megsérültek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×