eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Bevált az uniónál Kína panda-diplomáciája

Nem tudni, hogy a "panda-diplomácia" segített-e, de Kína elérte, hogy az Európai Unió mérlegelje: szabadkereskedelmi egyezményt kössön-e távol-keleti partnerével. Hszi Csin-ping volt az első kínai elnök, aki a közösség brüsszeli központjában tárgyalt.

Az EU elődje már 1975-ben diplomáciai viszonyt létesített Pekinggel, de csak most, 2014-ben látogatott el az unió központjába első ízben kínai elnök.

Hszi Csin-ping sikeresnek értékelheti a vizitet, mert sikerült olyasminek a megfontolására rábírni az EU-vezetőket, amit Kína már régóta akart: hogy a két partner kössön többmilliárd dollárt érő szabadkereskedelmi egyezményt.

Brüsszelben közölték, hogy ha a befektetésekről jelenleg folyó tárgyalások sikeresen zárulnak a felek között, akkor "hosszútávon és ha már a körülmények is megfelelők, hajlandók megvizsgálni egy átfogó szabadkereskedelmi megállapodás lehetőségét". Az ígéret elég ködös és nem jelöl meg konkrét időpontokat, de az első lépés lehet affelé, hogy 2 milliárd fogyasztóval rendelkező piacot hozzanak létre.

Egy évvel ezelőtt mindez elképzelhetetlen lett volna - emlékeztet a Reuters. Brüsszel büntetővámokkal akarta sújtani a dömpingáron behozott és államilag támogatott kínai napelemeket, amelyek miatt a felek történelmük legnagyobb kereskedelmi vitáját élték át.

A vitát azonban sikerült elsimítani azzal, hogy minimum árat állapítottak mg az EU-ba behozott kínai termékekre. A szabadkereskedelmi megállapodásból mindkét fél profitálhat. Az európai gazdaság még mindig alig bővül a hitelválság óta és rekordméretű munkanélküliséggel küzd -jegyzi meg a Reuters, miközben Kínában is kezd visszaesni a növekedés.

Hszi elnök európai útján központi témává tette a szabadkereskedelmi egyezményt és még a híres "panda-diplomácia" eszközét is bevetette. Belgiumban ellátogatott egy helyi állatkertbe, ahol jelenleg két Kínából kölcsönkapott panda él - a helyi illetékesek nagy örömére.

Brüsszelben elmondták, hogy Kína kézzelfoghatóbb eredményekért lobbizott.

Bár Európa Kína legfontosabb kereskedelmi partnere és Európa számára az Egyesült Államok után Kína a második, a kontinensen sokan ellenzik a kereskedelmi viszony liberalizálását.

Egészen a közelmúltig az EU-ban azzal vádolták Kínát, hogy az állami támogatás miatt dömpingáron szállította a napelemek mellett a telekommunikációs eszközöket is. Karel De Gucht EU kereskedelmi biztos azt mondta, továbbra is fennállhat a lehetőség, hogy a ZTE és Huawei kínai cégek illegális támogatást kaphatnak.

Az európai cégek pedig arra panaszkodnak, hogy mostohán kezelik őket Kínában: arra kényszerítik őket, hogy megosszák tudásanyagukat azért, hogy helyi pénzforrásokhoz és szerződésekhez juthassanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×