eur:
395.24
usd:
368.37
bux:
70373.63
2024. június 24. hétfő Iván
Nyitókép: Pixabay

Az önkormányzatnak és a lakosságnak is gondja van a délegyházi bányanyitással

A közelben élő lakosok életére és a környezetre is komoly károkkal járhat, ha a bányavállalkozók megkapják a kitermelési engedélyt a délegyházi lakóházak közelében: a munkák hatalmas zajjal és porral járnak, a tavak és a kutak vízszintje pedig jelentősen csökkenhet – mondták az InfoRádióban az újabb engedélyezési eljárás kapcsán a település és helyi civilek képviselői.

A 2021-es elutasító döntés után bányavállalkozók ismét kitermelési engedélyt kértek a délegyházi lakóházak közvetlen közelében. A bíróság megsemmisítette a zöldhatóság elutasító döntését, és új eljárás van folyamatban, amelyet a bányavállalkozó Precíziós Agrokémia Zrt. kezdeményezett, és most a szakhatóságok ismételten górcső alá vették a területet, hogy lehet-e itt bányászni – mondta az InfoRádióban Riebl Antal polgármester. "A mi meggyőződésünk az, hogy ne bányásszanak a lakott területektől 500 méterre semmiképpen" – szögezte le.

2021 szeptemberében a Pest Vármegyei Kormányhivatal illetékes osztálya elutasította a Precíziós Agrokémia Zrt. bányanyitási tervét, amely szerint a családi házaktól akkor alig 50-100 méterre elterülő, 25 hektáros bányaterületről évi 200 ezer köbméter homokot és kavicsot termeltek volna ki, amit napi 128 teherautóval hordtak volna el. Akkor a Nemzeti Atlétikai Stadion építésénél keletkező "szennyezetlen inert anyagot" a bányatelek tájrendezésekor a meder visszatöltésére használták volna fel, a hivatal azonban elutasította a cég kérelmét.

A polgármester most kiemelte, ha engedélyezik a kitermelést, az a lakosok életére és a környezetre is komoly károkkal járhat. "A kamionok garmadája megy lakott területek előtt egy poros úton, el lehet képzelni, hogy milyen ellehetetlenüléshez vezethet ez, túl azon, hogy a házak értéke csökkenne, és a por pedig elviselhetetlen lenne, nem beszélve a zajterhelésről" – sorolta. Kiegészítette mindezt azzal, hogy miután másfelé nem lehet kiszállítani jelenleg ezeket az ásványi anyagokat, ezért az ott élők életkörülményei jelentősen rosszabbodnának. Egyébként pedig vizsgálja azt is a szakhatóság, hogy az ivóvízellátás hogy valósulhatna meg, mert a kutakból el fog apadni a víz.

Simon Dénes, a Robinson Környezet- és Természetvédelmi Egyesület elnöke hangsúlyozta: a maguk eszközeivel a lakosok is mindent megtesznek a bányanyitás ellen.

"Arra sarkallok mindenkit, hogy minél több bejelentést tegyünk, hogy híre menjen, hogy hangos, hogy korábban kezdenek, hogy nem locsolják az utakat, pedig előírt nekik, hogy mikkel kell foglalkozni, de mindig áthágják a szabályokat" – mondta az InfoRádióban. Úgy véli, minél több bejelentés érkezik a lakosság részéről, annál könnyebb lesz egy perben arra hivatkozni, hogy a bányavállalkozó milyen magatartást végez. Többféle lakóterület van ugyanis nagyon közel a bányanyitáshoz.

A polgármester jelezte, ha a lakosság számára kedvezőtlen döntés születik, az ellen minden fórumon tiltakozni fognak.

Az InfoRádió az ügyben keresi az illetékes Pest Vármegyei Kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályát is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az UEFA üzent Szoboszlai Dominiknak Varga Barnabás szörnyű sérülése kapcsán

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hétfőn közleményben védte meg az egészségügyi stábot, amely Varga Barnabás súlyos sérülésénél működött közre vasárnap este a skótok elleni, stuttgarti Európa-bajnoki mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×