eur:
395.77
usd:
369.75
bux:
0
2024. június 26. szerda János, Pál
Handball Player warming up while holding a handball
Nyitókép: imagean/Getty Images

Hogyan győzött meg válogatott játékosokat egy feljutó magyar csapat?

Tíz év után jut vissza a férfi kézilabda NB I-be a Győr. Kilvinger Bálint szakmai igazgató elmondta, hogy a már bejelentett igazolások mellett további rutinos játékosokkal szeretnék megerősíteni a keretet, és a cél jövőre a biztos bentmaradás lesz.

Tavaly nyáron lett a Győri ETO férfi csapatának szakmai igazgatója Kilvinger Bálint. A cél akkor is a feljutás volt, és ezt a csapat a vártnál simábban érte el, hiszen már hetekkel ezelőtt eldőlt, hogy megnyeri a másodosztályt, jelenleg 12 ponttal vezeti a harmadik helyezett előtt.

„Bíztunk abban, hogy el tudjuk érni a kitűzött célokat. Lehet, hogy kívülről könnyűnek tűnt, de belülről nem volt az, el kellett bírnunk azt a tétet, azt a nyomást, hogy mindenkit meg kell verni. Kétszer kaptunk ki, az visszaterelt minket a helyes útra, és még egy döntetlenünk volt emellett. Amivel nekivágtunk a szezonnak, azt teljesítettük, és most így visszanézve lehet azt mondani, hogy magabiztosan jutottunk fel” – értékelt az InfoRádió Hetes című műsorában a szakember.

Kilvinger Bálint hozzátette: a szezon előtt úgy erősítették meg a keretet, hogy NB I-es tapasztalattal rendelkező játékosok is érkeztek, és olyan munkát tudtak végezni, mint egy élvonalbeli csapat, több edzést tartottak. Emellett kevesebbet hibáztunk a kötelezőnek tartott meccseken, emiatt jött össze a nagyobb előny a szezon végére.

„Megtanultuk kezelni a nyomást, próbáltuk a saját előnyünkre fordítani.

Tavasszal már a riválisok érezték ezt a nyomást, ahogy elléptünk és folyamatosan nőtt az előnyünk. Csak egy kis hullámvölgyünk volt, de időben jött, sőt kellett is, hogy utána ne hibázzunk” – foglalta össze a szezont a győriek szakmai igazgatója.

A Győr a feljutás mellett azzal is felhívta magára a figyelmet, hogy bejelentette Dean Bombac érkezését. A szlovén válogatott irányító évek óta a Szeged kulcsembere volt. Rajta kívül Bősz Dániel, Vajda Huba és Uros Vilovszki is a magyar szinten ismertebb nevek közé tartozik, akik ősztől a győrieket erősítik majd.

Kilvinger Bálint ezzel kapcsolatban elmondta, hogy nagyobb mozgás lesz a keretben, ugyanis úgy érzik, az első és a másodosztály közötti köztes lépcsőfokon állnak. „Jövőre a magabiztos bentmaradás a cél, ehhez megfelelő erősítések kellenek, mert komoly lépést kell megtenni. Az NB I fizikálisan sokkal megterhelőbb, nagyobb a sebesség, ehhez kellenek rutinos játékosok, akik a kiélezett meccsen tudnak segíteni” – mondta a szakember, aki jelezte, a fiatalokra továbbra is számítanak.

A szakmai igazgató kiemelte: a feljutó klub komoly tervekkel tudott meggyőzni egy olyan ismert játékost, mint Dean Bombac.

„Hosszabb projekt van kialakulóban Győrben. A Széchenyi István Egyetem sokat segít, az ő támogatásuknak hála lehetett kimondani, hogy az élvonal a cél. Kettős életpályamodellt biztosítanak a sportolóknak, akik a tanulásra is tudnak összpontosítani. Bombac esetében tervben van, hogy visszavonulása után is maradjon a klubnál és a szakmai munkában segítsen. A családjával mindenképpen maradni szeretett volna Magyarországon, és olyan megállapodást tudtunk kötni, amivel mindkét fél elégedett lehet. Bombac érkezése mások felé is mutatja azt, hogy komolyak a terveink, sokan felkapták a hírre a fejüket.”

A szakmai igazgató szerint a szlovén klasszis megszerzésével mindenki jól jár,

a fiataloknak is jó motiváló erő lehet, sokat tanulhatnak tőle az edzéseken.

Az NB I-ben már Kilvinger Bálint lesz a vezetőedző, a feljutást kiharcoló Bencze Józsefre más szerepben számítanak az egyesületnél. „Eddig is részt vettem a munkában, az edzéseken. A korábbi tapasztalat alapján tudom, hogy mire kell figyelni és milyen munkával kell készülni az idényben. Várom a szezont” – mondta a tréner, aki korábban hosszú éveket töltött Komlón.

Győrben korábban háromszor nyert bajnokságot a férficsapat, bár az elmúlt két évtized már a nők sikeréről szólt: az ETO 2005 óta 15 bajnoki címet és kupagyőzelmet, valamint 5 BL-sikert ért el. A férfi együttes tíz év után lesz újra ott NB I-ben, és Kilvinger Bálint szerint attól nem kell tartani, hogy rivalizálna egymással a szurkolókért a város két csapata.

„Győrnek jó lehet, hogy férfi és női NB I-es meccsek is lesznek a városban.

Ezzel együtt nem lehet összehasonlítani a két csapatot, de mi is komoly érdeklődést tapasztalunk, várják a szurkolók a mérkőzéseinket.”

Címlapról ajánljuk
Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Égett a forró drót Washington és Moszkva között, reagáltak az oroszok Trump béketervére – Háborús híreink szerdán

Telefonon beszélt egymással Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter – 2023 márciusa óta nem volt ilyen beszélgetés. A Pentagon szerint a két fél a nyitott kommunikációs csatornák fenntartásának szükségességéről beszélt, az orosz védelmi minisztérium szerint arra figyelmeztették Washingtont, hogy tovább eszkalálhatják a konfliktust az Ukrajnának nyújtott fegyverszállítmányok. Donald Trump amerikai elnökjelölt két tanácsadója olyan béketervet tett le az asztalra, amely az Ukrajnának nyújtott támogatás felpörgetésének fenyegetésével késztetné Oroszországot béketárgyalásokra. A Kreml úgy reagált, nyitottak a tárgyalásra a „harctéri realitások” tükrében, vagyis az elfoglalt területeket semmiképpen nem adják vissza.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×