eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fico államfő akar lenni Szlovákiában

Robert Fico hivatalosan bejelentette, hogy indul a jövő évi szlovákiai közvetlen államfőválasztáson. A miniszterelnök győzelme az elemzők szinte biztosnak tekinthető. Az ellenzék szerint ugyanakkor nehéz elképzelni Ficóról, hogy a pártok felett álló államfő lesz.

Robert Fico szerdán Pozsonyban a parlament régi épületében tartott évértékelő beszéde során jelentette be a kormánypárt, a Smer-SD elnökségének döntését arról, hogy ki lesz a párt államfőjelöltje a jövő tavaszi elnökválasztáson.

A szlovákiai sajtó már hetek óta kész tényként kezelte Robert Fico indulását, s így a szerdai bejelentés nem számított váratlan meglepetésnek, hiszen arról már hónapok óta spekuláltak a lapok.

Csupán azt furcsállották, miért ez a huzavona, miért várnak ilyen sokáig a bejelentéssel, hisz eddig már több mint tízen jelentették be hivatalosan, hogy megpályázzák az államfői posztot.

Fico állítólag sokáig habozott, hogy a kormányfői széket felváltsa az államfői tisztséggel, hisz ezzel elveszítené uralmát pártja felett, mely jelenleg egyeduralkodó az országban. Sokan attól tartanak, hogy Fico nélkül frakcióharcok áldozatává válhat a párt, máris folynak a találgatások arról, ki lesz az utódja a kormányelnöki székben.

Politikai elemzők szerint Fico megválasztása szinte biztosnak tekinthető, most van népszerűségének a csúcsán. Michal Horsky politológus a Pravdának elmondta, hogy Fico döntése logikusnak tekinthető, kétszeres kormányfőként elérte politikai pályának csúcsát, ettől többet számára már csak az államfői tisztség jelent.

Az ellenzék szerint a Fico vezette Smer abszolút hatalomra törekszik az országban, s nehéz elképzelni Ficóról, hogy a pártok fölött álló államfő lesz.

Egyelőre nem tudni, mikor kerül sor az államfőválasztásra, a parlament elnöke várhatóan január közepén dönt a kétfordulós választás időpontjáról. Az első fordulóra várhatóan március második felében kerül sor.

A jelenlegi államfő, Ivan Gasparovics második megbízatási ideje június 15-én jár le, az alkotmány értelmében még aznap beiktatják az új köztársasági elnököt. Gasparovics már nem pályázhat, Ficón kívül még 13-en, köztük Bárdos Gyula, az MKP jelöltje is jelezték, hogy indulnak a választáson.

Amennyiben az első fordulóban egyik jelölt sem szerzi meg a választásra jogosult polgárok szavazatainak legalább a felét, a két legsikeresebb pályázó két hét múlva ismét megküzd az államfői tisztségért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×