eur:
389.33
usd:
362.78
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hamarosan kiderül, mivel vádolják a kiszivárogtató katonát

A terrorizmussal gyanúsított személyekkel is elnézőbben bánnak, mint a WikiLeaks fő forrásával, Bradley Manninggel, állítja az amerikai közlegény ügyvédje. Manninget még Irakban tartóztatták le, és "az ellenség segítésével" vádolják.

David Coombs ügyvéd már két éve képviseli a tárgyalására váró Bradley Manning közlegényt, akiről a WikiLeaks-ügy kapcsán jóval kevesebb szó esik, mint az oldal alapítójáról, Julien Assange-ról.

Manning volt az, aki az amerikai hadsereg információs analitikusaként egy érzékeny adatokat tartalmazó DVD-t juttatott el a WikiLeakshez. Ezen volt például az elhíresült videó, amelyen azt látni, hogy egy harci helikopter pilótái miként zúdítanak pusztító géppuskatüzet vélt lázadók csoportjára, amelyben újságírók és gyerekek is voltak, miközben érzéketlen hangnemben kommentálják az eseményeket. Emellett több ezer titkos diplomáciai feljegyzés és távirat is volt a lemezen, amelyeket a WikiLeaks és médiapartnerei publikáltak.

Manninget többek között "az ellenség segítésével" vádolják - ez a hadsereg szótárában már gyakorlatilag hazaárulásnak számít, és akár halálbüntetés is járhat érte. A jövő héten ügyvédje és az ügyészek tovább egyezkednek a majdani katonai per részleteiről. Az ügyészek jelezték, hogy nem kérik majd a legsúlyosabb büntetést.

Manning ügyvédje ugyanakkor azt mondja: ha nem tisztázzák pontosan, mit is takar az "ellenség segítése" kitétel, akkor Manning rosszabb helyzetben lesz, mint mondjuk egy terrorcselekménnyel vádolt személy. "Ez szembemegy minden logikával" - írta a törvényszéknek Coombs. Mint mondja, a guantánamói katonai törvényszék elé kerülő vádlottakról be kell bizonyítani, hogy tudatosan segítették az ellenséget, de amerikai katonáknál erre nincs szükség.

A vád szerint Bradley Manning, akik hosszú ideig magánzárkában tartottak, 2009 és 2010 májusa között "tudatosan szolgáltatott információt az ellenségnek közvetett módon". A vád később pontosított a kissé ködös megfogalmazáson: "Manning titkos anyagokat adott át az ellenségnek a WikiLeaks weboldalon át".

Az amerikai kormány később azt fűzte ehhez hozzá, hogy az "ellenség" az al-Kaida és annak arab-félszigeti ága, továbbá egy meg nem nevezett terrorcsoport.

A jövő héten tehát arról döntenek majd, hogy pontosan mivel is vádolják majd Manninget a szeptemberben kezdőd perben: azzal, hogy az al-Kaidát akarta-e segíteni a szivárogtatással, vagy sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×