eur:
388.4
usd:
361.92
bux:
69187.66
2024. május 9. csütörtök Gergely

Egyre több város tiltja a koldulást

A párizsi Champs-Élysée sugárút után immár egy másik metropolis, a dél-franciaországi Marseille belvárosában is tilos a koldulás. A település önkormányzatának döntését a baloldali pártok és számos emberjogi szervezet élesen bírálja, nem sok eredménnyel, az országban ugyanis egyre több város tiltja be a főleg román és bolgár romák által űzött tevékenységet.

Marseille vezetése igyekezett elkerülni a feltűnést, a néhány napja kiadott rendeletében ugyanis szó szerint nem a koldulást, hanem a polgárok nyugalmát, a közlekedést vagy a lakóépületekbe való bejutást megzavaró "pénzgyűjtő tevékenységet" tiltotta meg.

Az emberi jogokat védő szervezetek azonban azonnal átláttak a szitán, és szégyenteljesnek minősítették a lépést, annál is inkább, mivel annak kiadására a nyomor elleni küzdelem nemzetközi napján került sor.

A megboldogult neves kapucinus szerzetes, Pierre abbé által a hajléktalanok számára alapított Emmausz Közösség vezetői egyenesen polgári engedetlenségre szólították fel azokat, akik ellenzik a rendeletet, és jövő csütörtökre a polgármesteri hivatal előtt nyilvános koldulási napot szerveznek.

Az intézkedés ellenzői azt mondják, a városvezetés egyszerűen ki akarja űzni a településből a szegényeket, ám a koldusok már annyira agresszívvé és zavaróvá váltak - például, rendszeresen zaklatják a belvárosi kávéházak teraszainak vendégeit, vagy megtámadják a magányos idős embereket -, hogy tevékenységüket egyre több településen tiltják be a helyi vezetők.

A Párizs közeli Nogent-sur-Marne, vagy a Lille melletti, La Madeleine városkákban például október 1-je óta a kéregetés mellett a kukázás is tilos, és a rendeletet román és bolgár nyelven is kifüggesztették a köztereken. A katedrálisának festett üvegablakairól világszerte híres Chartres vezetése két éve, a tengerparti Nizzáé pedig idén januártól vezetett be hasonló jellegű tilalmakat, és a városvezetők mindkét helyen elégedettek a fejleményekkel, a turistákat gyakran elijesztő koldulás szerintük ugyanis érezhetően visszaszorult.

A tetten ért koldulókat egyébként 38 eurós, mai árfolyamon több mint 11 ezer forintnak megfelelő pénzbírságra büntethetik, ami a hatóságok szerint kellő elrettentő erővel bír. A legnagyobb szigorra amúgy a világ legszebb sugárútjának számító Champs-Élysée-n kéregetők számíthatnak, igaz, onnan alapvetően a romániai cigányokat akarják végérvényesen kiszorítani. A francia belügyminiszter szeptemberben jelentette be, hogy akit ezen a helyen, kolduláson érnek, a pénzbüntetés mellett azonnal kitoloncolják az országból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×