eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nagy a nyomás Európa vezetőin

Spanyolország két fokozattal történő hitel-leminősítése további nyomást gyakorol az európai vezetőkre, hogy a hétvégi csúcson állapodjanak meg a hitelválság elleni fellépésről. Görögországban közben általános sztrájk kezdődött a további megszorító intézkedések ellen.

A Moody's intézet egy nappal azután minősítette le Spanyolországot, hogy Franciaországot is figyelmeztette: veszélyben van eddigi jó adós besorolása. "Ha az eurozóna nem találja meg a módját, hogyan kezelje a helyzetet, akkor megugranak a spanyol hozamok, és Madrid gondban lesz azzal, hogyan finanszírozza az országot" - figyelmeztetett Jessica Hoversen, az MF Global brókercég elemzője.

A hétvégi EU-csúcstól - ami a magyar nemzeti ünnepre esik - a befektetők azt várták, hogy drámai változást hoz, Németország azonban igyekezett lehűteni a várakozásokat. "Az állami tartozások évtizedek alatt nőttek meg, így a hitelválságot nem lehet egy csúcson megoldani" - mondta tegnap Angela Merkel kancellár.

A spanyol hitelképesség leminősítése miatt visszaestek a felfelé meginduló részvényárfolyamok. A Moody's előtt már a két másik nagy intézet is rontott Madrid adós-besorolásán. A piacokat aggasztja, hogy az EU-vezetők továbbra is késlekedhetnek a konkrét tervekkel, ami miatt megugrottak az Olaszország és Spanyolország által fizetett kamatok.

Közben Görögországban az utóbbi évek legnagyobb általános sztrájkja kezdődött ma meg, miközben az athéni kormány újabb brutális megszorító intézkedéseket visz a parlament elé, hogy elkerüljék az államcsődöt.

A kormány többsége három főre csökkent a parlamentben, miután egy képviselője hétfőn lemondott, két másik pedig azzal fenyegetőzött, hogy a csomag ellen szavaz.

A sztrájk miatt bezártak az állami hivatalok, leálltak a közszolgáltatások és a magánvállalkozások, még a pékségek és ABC-k sem nyitottak ki.

Franciaország számára közben már amiatt megugrottak a kamatok, hogy a Moody's figyelmeztette, negatív kilátással jellemezheti fizetési képességét, ha túl lassú a növekedés és túl sokba kerül a görög adósságnak kitett francia bankok megmentése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×