eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mikor jön az újabb megszorító csomag?

Mikor jön az újabb megszorító csomag? - Gazdasági elemzők szerint ez most a kérdés Franciaországban azt követően, hogy a Moody's hitelminősítő három hónapos megfigyelés alá helyezte az országot. Az amerikai cég bejelentésétől mindenki ideges lett, sokan úgy vélik ugyanis, hogy meglehetősen nagy a valószínűsége a nemzetközi pénzpiacokon előnyös hitelfelvételt biztosító AAA adósbesorolás elvesztésének.

A Moody's által hétfőn késő este kiadott jelentés valósággal sokkolta a franciákat, néhány nappal korábban ugyanis a minősítő még azt jelezte, hogy nincs gond az ország adósbesorolásával. Alapvetően a görög válsággal áll összefüggésben, hogy ez a véleményük hirtelen mégis megváltozott.

A hitelminősítő egyszerűen nem tartja eléggé stabilnak Franciaországot ahhoz, hogy a jövőben "potenciálisan felmerülő" kötelezettségeknek eleget tudjon tenni. Ez az aggodalom elsősorban a görög válság által érintett bankok esetleges feltőkésítésével kapcsolatos leendő állami garanciavállalásokra vonatkozik, egy olyan időszakban, amikor a francia gazdaság kifejezetten gyengélkedik.

Bár a francia pénzügyminiszter azonnal jelezte, hogy kormánya mindent megtesz a jelenlegi besorolás megőrzése érdekében, Francois Baroin elismerte, hogy a jövő évre előirányzott 1,75 százalékos gazdasági növekedési előrejelzés valószínűleg túlságosan optimista, sőt, talán még a 1,5 százalékot sem sikerül elérni.

Gazdasági elemzők szerint 2012-ben átlagosan 0,9 százalékos növekedés várható, ami sokak szerint további megszorító intézkedéseket tehet szükségessé. Egy befolyásos francia liberális kutatócsoport éppen a Moody's bejelentésével egy időben tette közzé legfrissebb javaslatait, amelyekben nem kevesebb, mint 30 milliárd eurós spórolást javasolnak jövőre, szerintük ugyanis csak ily módon lehet a jelenlegi adósbesorolást megőrizni.

A dokumentumban egyebek mellett a családi juttatások megadóztatását, a szociális alapkiadások befagyasztását vagy az állami és a magánszektor nyugdíjjárulékainak azonos szintre emelését szorgalmazzák. Mások úgy vélik, hogy eljött az igazság pillanata és a franciáknak be kell látniuk, nincsenek Németországgal egy súlycsoportban, ezért az ország erőteljes átalakítása és modernizálása immár elkerülhetetlen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×