eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ki vezesse Szlovákiát tavaszig?

Szlovákiában továbbra sem tudni, milyen kormány vezeti majd az országot a március 10-ére kiírt választásokig. Az ellenzék szerint a válságot a jelenlegi kormánykoalíciónak kell megoldania.

Ivan Gasparovic államfő csütörtökre hívta össze a parlamenti pártok vezetőit, hogy megvitassa velük a megoldás lehetőségeit. Erre azért van szükség, mert az Iveta Radicová vezette kabinet egy hete elbukott a parlamentben az euróövezeti mentőalapról szóló, bizalmi szavazással összekötött szavazáson.

Az első elnöki megbeszélés hétfőn eredménytelenül végződött.

A kormánykoalíció két pártja, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), illetve a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH szerint a legjobb megoldás az lenne, ha ügyvivőként továbbra is Radicová kormánya maradna hivatalban. Ezt azonban nem csupán a kormányválságot előidéző Szabadság és Szolidaritás Pártja, hanem a két ellenzéki párt is ellenzi. Richard Sulík, az SaS elnöke szerint a két koalíciós pártnak az ellenzéki Smerrel kellene kormányt alakítania, ezt viszont Robert Ficóék határozottan ellenzik.

A Smer elnöke kijelentette: nem biztos, hogy részt vesz a csütörtök esti találkozón, mert az átmeneti kormány nem a Smer, hanem az eddigi koalíció ügye. Fico úgy véli, hogy Gasparovicnak most már csak a négy koalíciós párttal kellene tárgyalnia.

A baloldali politikus szerint a Smer feladata ellenzéki pártként ott végződött, hogy segítettek elfogadni a mentőcsomagot, valamint az idő előtti választások mellett szavaztak. Fico korábban többször is kijelentette, hogy a Smer 2012 márciusáig ellenzékben marad, semmiféle kormányzati szerepet nem vállal.

Az idő viszont sürget, mivel el kell azt dönteni azt is, ki képviselje Szlovákiát az Európai Unió vasárnapi, brüsszeli csúcsértekezletén. A külügyminisztérium javaslata alapján az eddigi kormányfőnek, Iveta Radicsovának kellene Brüsszelbe utaznia, ami viszont nem tetszik Robert Ficónak. Mint mondta, "Radicová megbukott, Brüsszelben nincs mit keresnie".

Fico szerint a legjobb megoldás az lenne, ha az államfő képviselné az országot az eurós mentőcsomagról folytatott megbeszélésen, ezt azonban ellenzik a koalíciós pártok. Radicová azt a megoldást is el tudja képzelni, hogy Szlovákia széke üresen marad vasárnap a brüsszeli csúcsértekezleten.

Ivan Gasparovic szerint viszont Szlovákia mindenképpen képviselteti magát a csúcson. "A szék nem marad üresen, biztos elmegy valaki Brüsszelbe" - jelentette ki az államfő szerdai rendkívüli sajtóértekezletén. Kifejtette: vagy Iveta Radicová miniszterelnök vagy pedig ő maga megy el Brüsszelbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×