eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mit akarnak a "megszállók"?

A világ leggazdagabb embereinek háza előtt tiltakozott New York-ban a Szálljuk meg a Wall Streetet mozgalom, amelynek már közel 200 városban vannak követői. A tüntetők azonban még mindig nem fogalmazták meg, pontosan mit is akarnak.

"Milliomosok menete" - kissé megtévesztően így nevezték el az aktivisták azt a tüntetést, melynek során Manhattan 5. Sugárútján és a Park Avenue-n vonultak fel. Azért választották ezt a környéket, mert itt él az amerikai szuper gazdagok egy százaléka.

A felvonulók megálltak Rupert Murdoch médiacézár, Jamie Dimon bankár és David Koch olajmágnás házai előtt, és az ellen tiltakoztak, hogy decemberben lejár a kétszázalékos, úgynevezett milliomos adó érvényessége a városban.

"Személyesen nincs velük bajom, de azt akarom, hogy igazságos mértékű adót fizessenek" - mondta az egyik tüntető az AP-nek. "Hol van a mi mentőalapunk?" - kántálták mások Jamie Dimon, a JP Morgan Chase bank vezérigazgatója házánál.

Michael Bloomberg főpolgármester - maga is milliárdos - azzal vette védelmébe a bankárt, hogy tisztességesen fizeti adóját, és több üzletet hozott a városnak, mint bárki más. Az aktivisták azonban nem tudják elviselni, hogy a válság miatt még látványosabb lett a szakadék a gazdagok és a szegények között.

A mozgalom aktivistái három és fél hete szállta meg Manhattanben a Wall Street üzleti negyed közelében az egyik parkot. Először nem nagyon figyeltek rájuk, de most már közel 200 városban vannak követőik. Washingtonban hat embert tartóztattak le, mert a Szenátus egyik irodájában tüntettek. Bostonban pedig 125 tiltakozót vettek őrizetbe, mert nem voltak hajlandók elhagyni egy parkot.

A mozgalmat némileg megosztja, hogy az Egyesült Államok befolyásos szakszervezetei is kiálltak mellette.

New Yorkban közben a város vezető költségvetési illetékese azt mondta, hogy 2012-ig további 10 000 állás szűnhet meg a tüntetők által támadott pénzügyi szektorban.

A hagyományos média közben nem tud mit kezdeni a mozgalommal, mert annak nincsenek hivatalos követelései. Annyi bizonyos, hogy a tüntetők a társadalmi egyenlőtlenségek, a drága oktatás és a munkanélküliség ellen tüntetnek azt állítva: ők képviselik a társadalom 99 százalékát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×