eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Slota csalódott

A Ján Slota vezetette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) azt szeretné elérni, hogy az országban kizárólag a szlovák legyen a hivatalos nyelv.

Az SNS saját bevallása szerint eddig 184 ezer aláírást gyűjtött annak a népszavazásnak a támogatására, amely a szlovákot ismerné el egyedüli hivatalos nyelvként el az ország területén. A petíció azt követeli, hogy a hivatali ügyintézésben is csak a szlovákot lehessen használni, még a déli járásokban is.

A párt képviselői a hétvégén, Rózsahegyen találkoztak, az aláírásgyűjtési akció kiértékelése volt az egyik központi programpont. Mint a párt elnöke, Ján Slota hangsúlyozta, az SNS nem elégedett az eredménnyel, arra számítottak, hogy sokkal gyorsabban össze tudják gyűjteni a népszavazás kiírásához szükséges 350 ezer aláírást. Slota úgy véli, hogy a késedelmet bizonyos mértékig a szünidő okozza, de november végére végeznek.

Slota felhívta az egész szlovák nyilvánosságot, hogy aktívan vegyen részt az aláírásgyűjtési akcióban. Mint mondta, meg van győződve arról, hogy ez a szlovák államiság megmaradásának egyik alapköve - "főként annak fényében, mi történik Dél-Szlovákiában", ahol Slota szerint gyakorlatilag megvalósult a magyar politikai autonómia.

"A népszavazással az államalkotó nemzet megmutatja a magyar sovinisztáknak, hogy szuverén államban élünk, és nincs itt semmiféle más államalkotó nemzet" - hangoztatta a politikus, aki szerint a magyarok jóval "őrültebb" népszavazásokat akarnak kiírni, például Trianonról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×