eur:
392.91
usd:
355.61
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Felszökött az infláció Németországban

Németországban felszökött az infláció. Az elmúlt hónapban ugyanis nemcsak az élelmiszerek, hanem az áram és a gáz ára is jelentősen emelkedett.

A szövetségi statisztikai hivatal ma közzétett adatai szerint egy év alatt 1,2 százalékkal nőttek az árak Németországban. Ilyen mértékű drágulás utoljára 2008 őszén volt. Áprilisban még kereken egy százalékos volt az infláció, a téli hónapokban pedig nem érte el még az egy százalékot sem.

A kimutatásból azonban egyértelműen kitűnik, hogy március óta szünet nélkül emelkedik az energiahordozók ára. Az ásványolajból készült termékek közel 18 százalékkal drágultak március óta. Ez kihat a villanyáram fogyasztói árára is, ami csaknem három százalékkal emelkedett az elmúlt két hónapban.

Ezzel egy időben a lakosságnak többet kellett fizetnie az élelmiszerért is, mert drágább lett a zöldség és a gyümölcs, a vaj, a hal és a hús is. A statisztikai hivatal jelentése szerint a napi élelmiszer-fogyasztást illetően a legnagyobb mértékben a vaj drágult, ugyanis egy év leforgása alatt egy-ötöddel többet kértek érte májusban.

A közös európai valuta felett őrködő Európai Központ Bank frankfurti elnöksége ennek ellenére nem lát okot bármilyen ellenintézkedésre, mert elfogadhatónak tartja a két százalékig terjedő inflációs rátát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×