eur:
393.77
usd:
367.94
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Engedélyt kapott az Északi Áramlat

Mecklenburg-Előpomeránia tartomány miniszterelnöke ünnepélyesen átadta az Északi Áramlat nevű földgázvezeték megépítését engedélyező okmányt, amely a vezeték német területen lefektetendő majdnem 50 kilométeres szakaszára vonatkozik. Berlinben a szövetségi kormány gazdasági minisztere ezzel kapcsolatban kijelentette, hogy végleg elhárult minden akadály az Északi Áramlat útjából.

Rainer Brüderle gazdasági miniszter Berlinben hangsúlyozta, hogy az Északi Áramlat megépítésével tartósan biztosíthatják Németország és Európa földgázellátását, amely az unióba irányuló gázszállítási útvonalak diverzifikációja révén jelentősen növeli az EU tagállamainak energiabiztonságát.

A német kormány nevében nyilatkozó politikus utalt arra, hogy a vezetéket már 2011 végén üzembe helyezik. Az Északi Áramlat Oroszországból szállít majd gázt Németországba 1223 kilométeres nyomvonalon az Északi-tenger alatt.

A beruházás kivitelezője az orosz Gazprom vezetésével a német BASF-Wintershall és az E.ON Ruhrgas részvénytársaság. A legnagyobb európai hitelminősítő cég elemzése szerint a programban 51 százalékkal részesedő Gazprom arra számít, hogy az ikervezetéken évente 55 milliárd köbméter orosz földgázt érkezik a Szentpétervár melletti Viborgból a mecklenburg-előpomerániai Greifswaldba.

Ez hozzávetőleg a 40 százaléka annak a mennyiségnek, amelyet Oroszország jelenleg Ukrajnán keresztül juttat az EU tagországaiba. A mecklenburg-előpomerániai miniszterelnök keddi ünnepélyes okmány-átadása gyakorlatilag is megnyitotta az utat az építkezés megkezdése előtt, amelyet egy orosz-európai konzorcium fog kivitelezni. A munkálatok költségeit 7 és fél milliárd euróra becsülik.

A januári orosz-ukrán gázválságot követően, amelynek következtében több EU tagállam is napokon át gáz nélkül maradt a fő fűtési időszakban, az Európai Unió ismételten stratégiai fontosságú tervnek minősítette az
Északi Áramlatot.

A három balti állam és Lengyelország azonban hosszan ellenezte a projektet, attól tartva, hogy a stratégiai fontosságú infrastruktúra védelme ürügyet szolgáltathat Oroszországnak arra, hogy politikai befolyását növelje a térségben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×