INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

35 évet ült ok nélkül, de nem haragszik

Infostart / InfoRádió
35 évet ült kiskorú elleni nemi erőszakért börtönben egy amerikai férfi, akit csak most tisztázott a DNS-vizsgálat. A floridai férfi ellen azonban többen tanúskodtak, és ezért ítélték el. Szabadulása után azt mondta: nem haragszik.

James Brain mindig is azt állította hogy ártatlan: azt vallotta, hogy otthon ült és tévét nézett, amikor megerőszakoltak egy 9 éves kisfiút. A bíróság életfogytiglani börtönre ítélte, de sokan a halálát kívánták.

Brainnek 35 évet kellett várnia ártatlansága bizonyítására - akkor, amikor elítélték ugyanis, még nem állt rendelkezésre a bizonyítékok felkutatására használt DNS-technológia.

Most széles mosollyal az arcán, egy "ártatlan" feliratú pólót viselve lépett ki a floridai bíróságról. Azt mondta, nem érez haragot, mert "Isten az ő oldalán áll". A börtönben töltött 35 év ellenére jóval fiatalosabbnak tűnt valódi életkoránál - 54 évnél.

Ezt megelőzően a bíróságon összegyűltek ujjongásban törtek ki, amikor a bíró szabadon engedte Braint, aki azt mondta: családjával akarja tölteni az életét, mert ez a legfontosabb. Édesanyja már 77 éves, és gyengesége miatt inkább otthon várt rá.

A férfi ügyét floridai jogvédők karolták fel - az elmúlt évben többször is kérték a visszamenőleges DNS-vizsgálatot, de ezt sorban utasították el. A hatóságok végül nemrég igent mondtak, a tesztelést a múlt héten befejezték, és úgy találták: nem volt jelen a bűntett helyszínén. További egy hét alatt döntöttek elengedéséről.

Braint tanúvallomások alapján ítélték el egy kisfiú elrablásáért és megerőszakolásáért. A gyerek a támadó frizurájára és szakállára emlékezett, és Braint választotta ki az azonosítás során. Felmerült azonban, hogy a rendőrök befolyásolták. Tudósítók megjegyzik, hogy a tanúvallomásokat az akkor már rendelkezésre álló törvényszéki bizonyítékoknál nagyobb súllyal vették figyelembe az ítélethozatalnál.

A Braint börtönbe küldő bíró azt mondta: örül, hogy a férfit kiengedték, és azzal magyarázta az ítéletet, hogy "a rendszer nem működött" rendesen.

Brain egy floridai törvény alapján minden ártatlanul börtönben töltött évért 50 ezer dollár kártérítésre jogosult, azaz egymillió hétszázezer dollárt kap.

Fiatalságát viszont elveszítette: 19 évesen tartóztatták le. Most használt életében először mobiltelefont.

A DNS-mintákat évtizedekkel ezelőtt begyűjtött bizonyítékokból is ki lehet nyerni, feltéve, ha azokat elzárva, és megfelelő hőmérsékleten tárolták. Mindez lehetőséget teremt több, korábban megoldatlannak vagy vitatottnak tartott ügy lezárására.


A címlapról ajánljuk