eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Oltáshoz készítik elő az amerikai Johnson & Johnson leányvállalata, a Janssen egyadagos koronavírus elleni vakcináját a soproni kórház oltópontján 2021. december 9-én. A november 22-én kezdődött oltási akcióban regisztráció és előzetes időpontfoglalás nélkül várják az oltakozni szándékozókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában, valamint a szakrendelőkben is.
Nyitókép: MTI/Filep István

Váratlan előnyét találták meg a Covid-oltásoknak

Jelentősen csökkentheti a betegség okozta szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát.

Az Oxfordi Egyetem kutatói 20 millió beteg adatait nézték át, és kiderült, a koronavírus elleni védőoltás beadásának igen komoly járulékos egészségügyi előnyei lehetnek: akár egy éven át is jelentősen csökkentheti a betegség okozta szív- és érrendszeri problémák kialakulásának kockázatát – írja a hvg.hu.

A Heart című orvosi szaklapban ismertetett kutatásban több vakcina hatását is vizsgálták, így többek között az AstraZeneca, a Janssen-vakcina, valamint a Moderna és a Pfizer mRNS-alapú védőoltását megkapó betegek adatait is górcső alá vették, és a szakemberek azt találták, hogy a védőoltások védtek a legjobban a fertőzéshez kapcsolódó szívelégtelenség és vérrögök kialakulása ellen a fertőzést követő első hónapban.

Ebben az időszakban a szívelégtelenség 55 százalékkal, a vénákban és artériákban kialakuló vérrögök kialakulásának kockázata pedig 78 és 47 százalékkal csökkent az oltatlanokhoz képest. A fenti különbség 3–6 hónappal a fertőzés után 39, 47 és 28 százalék, míg 6–12 hónappal a fertőzés után 48, 50 és 38 százalék volt.

A különös növekedés annak köszönhető, hogy a védőoltás akkor is megóvja a betegeket a súlyos szövődmények kialakulását, ha áttöréses fertőzésben szenvednek, vagyis a vírus kikerülte a vakcina védőhatását.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×