eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
hacker  phishing scam during coronavirus pandemic cyber security concept
Nyitókép: thomaguery/Getty Images

Új, minden korábbinál veszélyesebb vírus támad a mobiltelefonokon – csak a bankszámlát célozza

Teljesen úgy néz ki, mint a hivatalos mobilbanki alkalmazás, és valójában az is, de mégsem.

Különösen rafinált androidos kártevőről számolt be a Promon biztonsági cég, a malware célját az áldozatok bankszámláinak kiürítése jelenti. A FjordPhantom eddig ázsiai országokban lévő mobilozókat célzott, megerősítetten Indonéziában, Malajziában, Szingapúrban, Thaiföldön, és Vietnámban szedte az áldozatait – írja az Origo.

A támadás egy átveréssel kezdődik, az elkövetők e-mailben, SMS-ben, chaten próbálják rávenni az általuk „támogatott" bankok ügyfeleit, hogy telepítsék a FjordPhantomot a mobiljukra úgy, hogy a bankjuk frissített mobilappjának hazudják. A letöltött malware valóban tartalmazza is az adott bank hivatalos mobilappját, ami látszólag az elvárt módon működik, de a kártevő ténylegesen egy virtualizált környezetben futtatja azt.

Emiatt a vírusirtók nem védenek ellen, viszont a kártevőnek teljes hatalma van a valódi banki app felett. Ráadásul az alkalmazás első indításakor egy magát a bank ügyfélszolgálatosának mondó személy segít az ügyfélnek „beállítani" az új mobilbanki appját. Ennek során olyan tevékenységeket kér tőle, amelyekkel a későbbiekben a bűnözők ténylegesen hozzá tudnak férni a bankszámlájához.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×