eur:
387.86
usd:
358.22
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd
Nyitókép: Pixabay

Megválasztották 2023 legfontosabb szavát

A döntést a brit HarperCollins kiadó jelentette be.

Az AI-t, azaz a mesterséges intelligenciát (magyar rövidítéssel MI) választotta az idei év legfontosabb szavának a brit Collins szótár – írja a Telex.

Az indokolás szerint a mesterséges intelligencia mostanra teljesen behálózta a világot, és az emberiség jövőjét valamilyen módon uralni fogja. Az AI betűszó használati gyakorisága emiatt az elmúlt egy év alatt a négyszeresére nőtt, és a mesterséges intelligencia meghatározó beszédtémává vált.

A glasgow-i székhelyű kiadó honlapokat, újságokat és folyóiratokat, valamint a közösségi médiát pásztázva választja ki az év szavát, azt vizsgálva, hogy mely angol kifejezések használata ugrott meg az adott évben a legnagyobb mértékben.

Az év további fontos kifejezései közé került a greedflation is, amely tömören indokolatlan áremelést jelent, szintén bekerült az év legfelkapottabb kifejezései közé a debanking, amikor valakit megfosztanak a banki szolgáltatások igénybevételétől.

2023 fontos szava a nepo baby is, a kifejezés olyan celebek gyermekeire utal, akik a szülei hírnevére alapozva építik karrierjüket.

2020-ban a lockdown (lezárás), 2021-ben az NFT, 2022-ben a permakrízis volt az év szava a Collins szótár szerint.

Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×