eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Megválasztották 2023 legfontosabb szavát

A döntést a brit HarperCollins kiadó jelentette be.

Az AI-t, azaz a mesterséges intelligenciát (magyar rövidítéssel MI) választotta az idei év legfontosabb szavának a brit Collins szótár – írja a Telex.

Az indokolás szerint a mesterséges intelligencia mostanra teljesen behálózta a világot, és az emberiség jövőjét valamilyen módon uralni fogja. Az AI betűszó használati gyakorisága emiatt az elmúlt egy év alatt a négyszeresére nőtt, és a mesterséges intelligencia meghatározó beszédtémává vált.

A glasgow-i székhelyű kiadó honlapokat, újságokat és folyóiratokat, valamint a közösségi médiát pásztázva választja ki az év szavát, azt vizsgálva, hogy mely angol kifejezések használata ugrott meg az adott évben a legnagyobb mértékben.

Az év további fontos kifejezései közé került a greedflation is, amely tömören indokolatlan áremelést jelent, szintén bekerült az év legfelkapottabb kifejezései közé a debanking, amikor valakit megfosztanak a banki szolgáltatások igénybevételétől.

2023 fontos szava a nepo baby is, a kifejezés olyan celebek gyermekeire utal, akik a szülei hírnevére alapozva építik karrierjüket.

2020-ban a lockdown (lezárás), 2021-ben az NFT, 2022-ben a permakrízis volt az év szava a Collins szótár szerint.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×