eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Egy rákosi vipera Péchy Tamás igazgató kezében  a Rákosivipera-védelmi Központ szabadtéri boxainál. A Kiskunsági Nemzeti Park kunadacsi központjában 161 felnőtt és 220 újszülött rákosi vipera él. A felnőtt egyedek egy részét 2009-ben állományfelerősítésként kibocsátják a nemzeti park kijelölt, fokozottan védett területein.
Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Kétszáznál is több rákosi viperát engedtek szabadon nemzeti parkokban

A fajmegőrzési program keretében több mint 200 rákosi viperát engedtek szabadon két nemzeti park összesen öt élőhelyén. A kígyók védelméről védőháló és mesterséges üregek gondoskodnak.

Több mint 200 rákosi viperát telepítettek vissza két nemzeti park összesen öt élőhelyére. Ahogyan a Rákosi Vipera Védelmi Program beszámolt róla, a fajmegőrzési program keretében a fogságban született és nevelkedett egyedeket ivarérettségük elérése után kihelyezték a számukra létrehozott, fokozottan védett élőhelyekre. Így ezek a példányok növelhetik az ottani populáció genetikai sokszínűségét, erősítik az állományt, hozzájárulva a faj hosszú távú fennmaradásához.

Július és augusztus során

106 nőstény és 95 hím kígyó kezdhette meg szabad, önálló életét a Fertő-Hanság- és Kiskunsági Nemzeti Parkokban.

A Hanságban két helyszínen 52 példányt, 27 nőstényt és 25 hímet helyeztek el, hármat rádiós jeladóval is elláttak. Így az ő további sorsukat a kutatók a szabadon engedést követően is figyelemmel kísérhetik. A nőstények között 10 gravid (vemhes) egyed is volt, így az átlagosan 10 utódos alomszámmal számolva további 50 viperával gyarapodhat a helyi állomány.

A Kiskunsági élőhelyen 149 kígyó nyerte el a szabadságát, közülük szintén három visel jeladót. A 79 nőstény és 70 hím nagy része legalább 4 éves, ám itt fiatalabb, 1, 2 és 3 éves példányok is esélyt kaptak, valamint egészen fiatal, egy hónapos viperák is. Ebből a csapatból 8 nőstény volt gravid, ami további körülbelül 80 kis kígyó születését jelentheti ezen az élőhelyen.

Minden élőhelyen védőháló védi a mesterséges üregeket, így óvva a frissen elengedett rákosi viperákat a ragadozóktól.
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×