eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Az Amazon is az űrbe ment

Pénteken indították Föld körüli pályára Floridából az e-kereskedelemmel és webes szolgáltatásokkal foglalkozó Amazon tervezett Kuiper internethálózatának első két prototípus műholdját, a cég globális lefedettséget biztosító és több ezer műholdból álló internetszolgáltatása első lépéseként.

Az első két műhold fellövésének célja a technológia tesztelése valós körülmények között. Az Amazon a következő néhány évben további 3236 műholdat kíván Föld körüli pályára állítani szélessávú internet szolgáltatás nyújtásához globális lefedettséggel. Az Amazon Kuiper rendszere a SpaceX közel 5 ezer műholdból álló Starlink rendszerének lesz majd a versenytársa.

Az Amazon 2019-ben jelentette be Kuiper rendszerének a kiépítését. Abban az évben, amikor a SpaceX megkezdte az első Starlink műholdak fellövését.

Az Amazon 10 milliárd dollárt szán a saját rendszere kiépítésére.

A Starlink révén a SpaceX a világ legnagyobb műhold-üzemeltetője. Az Amazon további riválisai közé tartozik a kanadai Telesat, amely még nem indított műholdakat, valamint a francia Eutelsat OneWeb, amely elsősorban kormányoknak és vállalkozásoknak kínál internetszolgáltatást.

A SpaceX-hez hasonlóan az Amazon is az egyéni fogyasztókat és a vállalati ügyfeleket kívánja megcélozni a Kuiperrel. A terminálok árát az Amazon még nem jelentette be, de becslések szerint 400 dollár körülire tervezi. A SpaceX Starlink termináljai 599 dollárba kerülnek.

Az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottság (Federal Communications Commission) arra kötelezte az Amazont, hogy 2026-ig állítsa pályára a rendszert alkotó műholdak felét. A Kuiper-hálózat többi műholdjának pályára állítására az Amazon tavaly összesen 83 rakéta fellövésére kötött szerződést jelentett be - ami az eddigi legnagyobb kereskedelmi rakétaüzlet. A fellövéseket különböző rakétatársaságok végzik majd el, köztük a Jeff Bezos tulajdonában lévő Blue Origin, az ULA és az európai Arianespace.

Az űrkutatás világáról többet is megtudhat az alábbi beszélgetésből:

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×