eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
Nyitókép: Pixabay.com

"Belenyal" a Napba az indiai szonda

Fontos mérföldkövet ért el a Nap tanulmányozására indított indiai űrszonda - közölte helyi idő szerint szombat este az ISRO indiai űrkutatási hivatal.

A hindu napistenről elnevezett Aditja-L1 űrszonda "elhagyta a Föld vonzáskörzetét". Az eszköz 920 ezer kilométeres távolságot tett meg és ezzel útja valamivel több mint felét teljesítette. Az ISRO tájékoztatása szerint ezen a ponton az egyik égitest sem gyakorol gravitációs hatást, így az Aditja-L1 egyelőre egy stabil pályán fog maradni.

Az ISRO szerint ez már a második alkalom, hogy India űrszondát tudott a Föld vonzáskörzetén kívülre küldeni. 2014-ben India első ázsiai államként űrszondát tudott állítani a Mars körüli pályára.

Az Aditja-L1 a Földtől körülbelül 1,5 millió kilométerre lévő pontról fogja vizsgálni a Napot. Az űreszköz nagyjából négy hónap múlva éri el a számára kijelölt pályát.

A hét modulból álló űrszonda a Nap külső rétegeit fogja vizsgálni elektromágneses mezőket érzékelő detektoraival. A misszió egyik célja az úgynevezett Napszél jelenség jobb megértése, vagyis a megnövekedett naptevékenységből eredő részecske- és sugárzáskitörések tanulmányozása.

A nap nagyjából 11 éves aktivitási ciklusának a minimuma 2019 decemberében volt, így a legerősebb aktivitású időszak 2024 novembere és 2026 márciusa között várható.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Nem teszik zsebre az autósok azt, ami januárban vár rájuk - Mégis mi állhat a háttérben?

Akkorát gyengült a forint az euróval szemben az elmúlt években, hogy a hazai üzemanyagokra meghatározott jövedéki adóterhek mértéke az EU-s minimumszint alá csökkent. A kötelezettségszegési eljárás elkerülése érdekében tehát szükség volt az adó növelésére, a kormány azonban jelentősen "túlbiztosítva" magát, egészen a 420 forintos euró-árfolyamig elegendő jövedéki adót határozott meg, ami január elsejétől élesedik. Ennek hatására vélhetően messze a legmagasabb benzin-és dízelárakkal találkozhatnak majd a magyar autósok a régióban - de mégis milyen logika állhat a kormány döntése mögött? Többek között erre keressük a választ elemzésünkben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×