INFORÁDIÓ
2023. január 30. hétfő
Martina

hiv

vakcina

oltás

kísérlet

Dottore prepara paziente per vaccinazione

Ígéretes eredmények a HIV elleni vakcina korai klinikai tesztjén

Infostart

Kis számú önkéntesnek beadva az oltásjelölt semlegesítő antitestek létrejöttét váltota ki, jelentette be a Scienceben az AIDS világnapján, december elesején publikált kutatás.

A HIV-fertőzésre jelenleg nincsen gyógyszer, hatására pedig AIDS alakulhat ki. A Scripps Research, a Fred Hutchinson Cancer Center, a National Institutes of Health és más egyesült államokbeli és svédországi intézmények kutatói szerint az eOD-GT8 60mer névre keresztelt vakcina "kedvező biztonsági profillal" rendelkezett, és széles körben semlegesítő antitesteket váltott ki a 36 befogadó 97 százalékában - egy kivételével mindannyiukban.

Az antitestek az immunrendszer által termelt fehérjék, amelyek segítenek a fertőzések elleni küzdelemben, a széles körben semlegesítő antitestek pedig már eddig is ismertek voltak a HIV számos genetikai változatának semlegesítésére, de eddig nehéz volt oltással előidézni kialakulásukat - írja a CNN.

Megoldás egy problémára

"A nagy antigéndiverzitású kórokozók - például a HIV, az influenza, a hepatitis C-vírus vagy a béta-koronavírusok családja - elleni, széles körben semlegesítő antitestek kiváltásának megtanulása

nagy kihívást jelent a vakcinatervezés számára.

A csíravonal-célzott vakcinatervezés az egyik lehetséges stratégiát kínálja e kihívás megoldására" - vélekednek a kutatók.

Az eOD-GT8 60mer vakcinajelölt csíravonal-célzó, ami azt jelenti, hogy úgy tervezték, hogy a megfelelő antitest-termelő sejtek megcélzásával és stimulálásával széles körben semlegesítő antitestek termelődését indukálja.

Jól teljesített a vakcina

A klinikai vizsgálatok megkezdését 2018-ban jelentették be, a kutatásba 48 egészséges, 18-50 év közti felnőttet vontak be Washingtonban és Seattle-ben. Három csoportba osztották őket:

  • 12 fő placebót kapott
  • 18 fő nyolc hét eltéréssel két adag 20 mikrogrammos vakcinát, a másodika adagban adjuvánssal
  • 18 fő pedig nyolc hét eltéréssel 100 mikrogrammos vakcinát, a másodika adagban adjuvánssal.

A kutatók a vizsgálat során immunsejteket gyűjtöttek és elemeztek a résztvevők véréből és nyirokcsomóiból. Kifejezetten azt vizsgálták, hogy a B-sejtek, az immunrendszerben antitesteket termelő fehérvérsejtek egy típusa hogyan reagált a vakcinára.

Senkinél sem tapasztaltak súlyos, nemkívánatos mellékhatásokat.

Egy résztvevő kivételével mindenki tapasztalt oltási reakciót, ami egy-két napon belül elmúlt és enyhe vagy mérsékelt volt. Egy oltás után minden vakcinát kapó személy szervezetében megjelentek antitestek, a placebót kapóknál azonban nem. A második adag után az antitestek száma megnőtt.

Más betegségek megelőzésében is segíthet

Timothy Schacker, a Minnesotai Egyetem orvosi karának kutatási dékánhelyettese és HIV-gyógyászati programigazgatója szerint az, hogy a friss kutatásban kimutatták, hogy a széles körben semlegesítő antitesteket elő lehet idézni vakcinával, segíthet más típusú oltások fejlesztésében is olyan vírusokkal szemben, melyek ellen eddig nem tudták immunizálni az embereket.

További vizsgálatokra ugyanakkor még szükség van, és az is kérdés,

meddig maradnak meg az antitestek az oltott emberekben.

Tavaly világszerte több mint 38 millió ember élt HIV-vel vagy AIDS-szel. A Nemzetközi AIDS Oltóanyag Kezdeményezés szerint több mint 20 HIV-vakcinával kapcsolatos klinikai kísérlet folyik világszerte. Jelenleg naponta bevett tablettával vagy injekciókkal, lehet megelőzni a betegség kialakulását azoknál, akik rizikócsoportokba tartoznak: az oltás egy sokkal elérhetőbb megoldást jelentene.

Nyitókép: Pixel_away/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018