eur:
389.44
usd:
363.72
bux:
68096.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Obesity, unhealthy weight. Nutritionist inspecting a womans waist using a meter tape to prescribe a weight loss diet
Nyitókép: peakSTOCK/Getty Images

Mérjük újra! - Magasságunkkal kell összevetni derékbőségünket

A rizikó csökkentésének érdekében a testmagasság fele alatt kell tartani a derékbőséget egy friss ajánlás szerint.

A hasi elhízás mértékét figyelmen kívül hagyó BMI hasznos mérőszám, de arra is szükség van, hogy időről időre megmérjük derékbőségünket - sugallja egy új ajánlás az Egyesült Királyságból. A kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, a stroke, és a szívbetegség is nagyobb eséllyel fordul elő azok körében, akik hasi elhízással élnek.

Az ajánlás szerint még azok is érintettek lehetnek a jelenségben, akik BMI-je egyébként az egészséges kategóriába tartozik: ez 18,5 és 24,9-es BMI közti embereket jelenti. Nekik is meg kell bizonyosodniuk arról, hogy nem rakódott le túlságosan sok zsír derekuk környékén, írja a BBC.

Így mérje meg derekát

A pontos derékmérést a következőképp kell elvégezni:

  • keresse meg bordái alját és csípője tetejét
  • a két pont közt középen tekerjen puha mérőszalagot derekára
  • lélegezzen ki természetesen
  • ezután mérje meg derekát.

A mért értéknek a testmagasság fele alatt kell maradnia,

az értéket pedig mindenkinek, még az izmos és egészségesnek tartott súlyú embereknek is ellenőrizniük kell a szakemberek szerint.

Két év alatti gyermekek és terhes nők kivételt képeznek, a 35 fölötti BMI-vel rendelkezők esetében pedig nem ad pontos eredményt ez a mérés.

Több betegség kockázatát növeli

"A hasi zsírszövetek megnövekedett mennyisége növeli a kockázatát annak, hogy számos betegség, köztük kettes típusú cukorbetegség és a szívbetegség alakuljon ki. A derék-testmagasság arány egy egyszerű, könnyen használható mérőszám, amely azonosítja azokat, akik fokozott egészségügyi kockázatnak vannak kitéve, és akik számára előnyös lenne a testsúlycsökkentő támogatás egészségük javítása érdekében" - mondta Rachel Batterham, a cukorbetegség és a diabetológia szakértője, az ajánlást létrehozó szakmai bizottság tagja.

Gyermekeket is érinthet

Nivedita Aswani, a Sheffieldi Gyermekkórház cukorbetegségre és testsúlykezelésre szakosodott gyermekgyógyász szakorvosa szerint már a

kisgyermekeknél is fennáll a hasi elhízás kockázata.

A világjárvány idején jelentősen megnőtt az elhízott gyermekek száma Angliában, az állami egészségszolgáltató NHS friss adatai szerint az általános iskola végére a hatodik évfolyamos gyermekek negyede elhízott.

"A fiatalokat arra kell ösztönözni, hogy kérjenek tanácsot a testsúlyukkal kapcsolatban, érzékenyen kell őket támogatni abban, hogy csökkentsék e betegségek kialakulásának kockázatát, és javítsák az általános egészségi állapotot és jólétet" - mondta Aswani.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×