eur:
388.84
usd:
362
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Coronavirus. Woman wearing surgical mask on face protective for spreading of disease Covid-19 pandemic.. Girl symptom cough while sitting on Sofa. Sick woman in face protection mask
Nyitókép: dragana991/Getty Images

Megvizsgálták, meddig tart ki a védelem a koronavírus-fertőzés után

A fertőzés következtében kialakuló, kezdetben erős védettség hamar elillan, már egy negyedéven belül is bekövetkezhet az újrafertőződés.

A Yale Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem kutatásából kiderül, meddig tarthat a természetes fertőzést követően kialakuló immunitás, az adatok pedig nem túl biztatóak azok számára, akik megbetegedésük után azért nem akarnak oltást felvenni, mert úgy gondolják, már védettek.

"Az újrafertőződés három hónap után vagy annál rövidebb időn belül is megtörténhet, ezért azoknak, akik természetes úton fertőződtek meg, be kell oltatniuk magukat. A korábbi fertőzés önmagában nagyon kevés hosszú távú védelmet nyújthat a későbbi fertőzésekkel szemben" - mondja Jeffrey Townsend, a Yale biostatisztika-professzora, a tanulmány vezető szerzője.

Más vírusok alapján modelleztek

A MedicalXpress cikke szerint ez az első kutatás, amely az újrafertőződés jelenségét oltatlanok körében vizsgálta. Townsend és csapata a SARS-CoV-2 közeli rokonainak, a megfázást okozó vírusoknak ismert újrafertőzési és immunológiai adatait, valamint a SARS és a MERS immunológiai adatait vizsgálta. Az evolúciós elveket felhasználva a csoport modellezte a koronavírus újrafertőződésének kockázatát az idő múlásával.

A kutatók szerint az újrafertőződések rövid időn belüli bekövetkezésére nemcsak esély van, hanem számtalan példa is,

és ahogyan az immunitás csökken és új variánsok jelennek meg, a jelenség egyre gyakoribbá válik.

Nem bináris kérdés

"Az immunitásról hajlamosak vagyunk úgy gondolkodni, hogy vagy létezik, vagy nem. Tanulmányunk arra figyelmeztet, hogy ehelyett inkább az idő múlásával bekövetkező újrafertőződés kockázatára kellene összpontosítanunk" - mondta Alex Dornburg, az Észak-Karolinai Egyetem bioinformatikai és genomikai adjunktusa, a tanulmány társszerzője. "Ahogy új változatok jelennek meg, a korábbi immunválaszok egyre kevésbé hatékonyak a vírus elleni küzdelemben. Azok, akik a világjárvány korai szakaszában természetes úton fertőződtek meg, a közeljövőben egyre nagyobb valószínűséggel fertőződnek újra" - summázta.

Csakúgy, mint a megfázásnál

A kutatócsoport adatvezérelt modellje feltűnő hasonlóságokat mutat a koronavírus és az endémiás koronavírusok időbeli újrafertőződési kockázatai között.

"A megfázáshoz hasonlóan egyik évről a másikra újra megfertőződhetünk ugyanazzal a vírussal" - mondta Townsend.

"A különbség az, hogy ez a világjárvány sokkal halálosabbnak bizonyult"

- egészítette ki mondandóját. Az általa festett jövőkép nem túl optimista: azt mondja, világunk jellemzője lesz mostantól az emberiséget fenyegető új veszélyek kialakulása.

"Eredményeink aláhúzzák az evolúciós biológia fontos szerepét a döntéshozatal tájékoztatásában, és fontos lépcsőfokot jelentenek a koronavírus újrafertőződéssel szembeni ellenálló képességünk kilátásaival kapcsolatos ismeretek kialakításában" - tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

Példátlan, ami a magyar munkahelyeken zajlik: két kőkemény generációs kihívással nézünk szembe

"A fiatalokat nem lehet egy eszközzel „megszerelni”, hogy ugyanúgy viselkedjenek, meg akarjanak halni a munkában, mint mi. Erre nincs eszköz, hanem csak szemüveg" - mondja Steigervald Krisztián generációkutató. Globális kultúraváltás történt: megváltozott a munkához való hozzáállás, és különösen a munkára való nevelés szokásai. A generációk közötti különbségek begyűrűznek a munkahelyekre, ráadásul a generáció-menedzsment egyszerre két nehéz feladattal néz szembe: a 30 év alattiak és az 55 év felettiek integrálásával. Az IT-szektorban, a technológiai váltásban is megfigyelhető, hogy a különböző érettségi szintű technológiák ugyanúgy, ahogy a társadalmi generációk, a mai napig egymással párhuzamosan élnek - teszi hozzá Mádi Gábor, a Shiwaforce CIO-ja. A témával június 11-ei Financial IT konferenciánkon is foglalkozunk. Részletek és regisztráció itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×