eur:
388.78
usd:
361.86
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Az amerikai Allergiás és Fertőző Betegségek Országos Intézetében (NIAID) készült, és az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által elérhetővé vált, dátumozatlan elektronmikroszkópos, utószínezett kép a SARS-CoV-2 nevű koronavírusról (zöld), és a kórokozó által megtámadott, pusztuló, morfológiai elváltozást mutató emberi sejtekről. A világjárványt okozó vírus mintáját egy betegtől vették.
Nyitókép: MTI/EPA/NIAID/NIH

A hasnyálmirigyet is károsíthatja az új típusú koronavírus

Két, eddig már észlelt jelenségre is magyarázatot adhat egy friss kutatás eredménye.

A hasnyálmirigyet is károsíthatja az új típusú koronavírus, a SARS-CoV-2 - állapították meg az Ulmi Egyetemi Klinika kutatói.

A Nature Metabolism című tudományos szaklapban megjelent tanulmány szerzői azt találták, hogy a Covid-19 súlyos lefolyása esetén a hasnyálmirigy inzulintermelő béta sejtjei megfertőződhetnek - áll az Ulmi Egyetem szerdai közleményében.

A tudósok szerint eredményeik arra is magyarázatot adhatnak,

  • miért lépnek fel egyes pácienseknél, akiket a SARS-CoV-2 okozta Covid-19 miatt kezelnek, cukorbetegséghez hasonló tünetek, valamint arra, hogy
  • miért romlik a megfertőződött diabéteszesek cukoranyagcseréje.

Ugyanebben a tudományos lapban korábban a Kieli Egyetem kutatói beszámoltak egy 19 éves fiú esetéről, aki a koronavírus-fertőzés után cukorbeteg lett.

A Covid-19 miatt kezelt páciensek körében újra és újra találni olyan eseteket, ahol a vércukorszint szabályozása sérül - írta Martin Wagner, az ulmi klinika főorvosa, a tanulmány vezető szerzője.

A folyamat kivizsgálására a kutatók hasnyálmirigyszövetet hoztak érintkezésbe az új koronavírussal, és azt találták, hogy a vírus megfertőzi a szövetet.

Ezután elhunyt betegeket vizsgáltak, és kimutatták, hogy

amikor a tüdőben már nem maradt vírusfehérje, a hasnyálmirigyben még kimutatható volt.

A vizsgált esetekben a páciensek különböző hosszúságú Covid-19 után haltak meg.

A tudósok szerint ez arra utal, hogy a koronavírus-fertőzés gyakoribb és tovább tart, mint korábban vélték.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×