eur:
392.67
usd:
366.14
bux:
66803.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: sll914/YouTube

880-nal süvített a speciális távirányítós masina – videó

Egy különleges természeti jelenségnek köszönhetően új világrekord született.

A német Niels Herbrich még 2018-ban állította fel azt a Guinness-rekordot, amit a távirányítású repülőjével ért el. A szerkezet akkor 749 km/h-s sebességgel hasította az eget. A kaliforniai Spencer Lisenby most ezt a rekordot döntötte meg, méghozzá egy igen különleges módon – számolt be a Hvg.hu.

Bár Lisenby szintén távirányítású repülőgép-modellt használt, a német kollégájához képest igen jelentős különbség, hogy az övén semmilyen hajtómű nem volt. Az eszköz gyorsítását a légáramlatokra bízta, és a jelek szerint jól döntött: a férfi 881,9 km/h-s sebességi csúcsot állított fel.

Lisenby az úgynevezett Dynamic Soaring nevű repülési módszert alkalmazta, amit magyarul dinamikus vitorlázásnak hívnak, amely során a szerkezet a szelek közti sebességkülönbséget használja fel a gyorsításhoz, akár egy albatrosz.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×