INFORÁDIÓ 
2021. január 18. hétfő
Piroska

járvány

röst gergely

koronavírus

Járványmatek: lehet még komoly gond a brit mutációból

Járványmatek: lehet még komoly gond a brit mutációból

Infostart

Röst Gergely, aki a vírusok terjedésének matematikai modellezésével foglalkozik, szerint az átoltottsági arányt is nagy mértékben emelheti az új mutáns megjelenése Magyarországon, akár másfél millió fővel is.

A KOVIDők Facebook-oldal videóinterjút közölt Röst Gergely matematikussal arról, hogy milyen hatással lesz a vakcináció a vírus terjedésére, mi lesz az angliai új vírusvariáns jobb terjedési képességéből, lesz-e harmadik hullám, és vannak-e mérhető hatásai a korlátozásoknak.

A Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének helyettes vezetőjeként a korábban az Oxfordon kutató Röst Gergely a vírusok terjedésének modellezésével foglalkozik, és a járványmatematikai csoportot is vezeti a védekezés során.

A blogbejegyzésből kiderül, a fertőzési ráta négy összetevője:

  1. a fertőzött személlyel kontaktusba kerülők száma
  2. a fertőzés átadásának esélye egy ilyen kontaktus során
  3. a fogékonyak aránya a populációban (ez csökken az átfertőződéssel)
  4. a fertőzőképes időszak hossza.

A vírusblog tisztázza a nyájimmunitás fogalmát is: ha egy populációban elég sok az immunis egyén, akkor a járvány nem tud terjedni. Ha a populáció kis százaléka fogékony, és a fogékonyak egyenletesen oszlanak el a teljes populációban, a vírus nem találja meg őket. Ezek után adódik a kérdés, milyen arányú immunitás kell, de egy bonyolult matematikai képlet kiadja: 60-70 százaléknyi védett népességre van szükség, ám nem mindegy, hogy ez az arány kikből áll össze.

Röst Gergely az interjúban foglalkozik

a mutáns vírus terjedési sebességével, ami önmagában lehet komoly probléma, jelentősen emeli ugyanis a nyájimmunitási küszöböt, itthon körülbelül másfél millió emberrel.

A brit mutáns hazai megjelenése előtt készült beszélgetésben arra is rámutatott, hogy a mostani kedvező járványadatokba is belerondíthat a mutáns tevékenysége, de nem azonnal, hiszen valamennyit kell cirkulálnia a népességben, hogy a hatása érvényre jusson.

A jelenleg futó matematikai modellek alapján a fiatalok adják át az időseknek a fertőzést, ezért nagyon fontos szerinte: a populációszintű védettség kialakításáig mindannyian vegyük komolyan a veszélyt, mert ez most a fegyver.

Bokor Dóra gyógyszerész összefoglalója az interjúról:

HOGYAN SEGÍTHETI A MATEMATIKAI MODELLEZÉS A JÁRVÁNY LEKÜZDÉSÉT? ✏ szerző: Dr. Bokor Dóra (gyógyszerész,... Közzétette: KOVIDők2021. január 12., kedd

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018