eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

Járványmatek: lehet még komoly gond a brit mutációból

Röst Gergely, aki a vírusok terjedésének matematikai modellezésével foglalkozik, szerint az átoltottsági arányt is nagy mértékben emelheti az új mutáns megjelenése Magyarországon, akár másfél millió fővel is.

A KOVIDők Facebook-oldal videóinterjút közölt Röst Gergely matematikussal arról, hogy milyen hatással lesz a vakcináció a vírus terjedésére, mi lesz az angliai új vírusvariáns jobb terjedési képességéből, lesz-e harmadik hullám, és vannak-e mérhető hatásai a korlátozásoknak.

A Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének helyettes vezetőjeként a korábban az Oxfordon kutató Röst Gergely a vírusok terjedésének modellezésével foglalkozik, és a járványmatematikai csoportot is vezeti a védekezés során.

A blogbejegyzésből kiderül, a fertőzési ráta négy összetevője:

  1. a fertőzött személlyel kontaktusba kerülők száma
  2. a fertőzés átadásának esélye egy ilyen kontaktus során
  3. a fogékonyak aránya a populációban (ez csökken az átfertőződéssel)
  4. a fertőzőképes időszak hossza.

A vírusblog tisztázza a nyájimmunitás fogalmát is: ha egy populációban elég sok az immunis egyén, akkor a járvány nem tud terjedni. Ha a populáció kis százaléka fogékony, és a fogékonyak egyenletesen oszlanak el a teljes populációban, a vírus nem találja meg őket. Ezek után adódik a kérdés, milyen arányú immunitás kell, de egy bonyolult matematikai képlet kiadja: 60-70 százaléknyi védett népességre van szükség, ám nem mindegy, hogy ez az arány kikből áll össze.

Röst Gergely az interjúban foglalkozik

a mutáns vírus terjedési sebességével, ami önmagában lehet komoly probléma, jelentősen emeli ugyanis a nyájimmunitási küszöböt, itthon körülbelül másfél millió emberrel.

A brit mutáns hazai megjelenése előtt készült beszélgetésben arra is rámutatott, hogy a mostani kedvező járványadatokba is belerondíthat a mutáns tevékenysége, de nem azonnal, hiszen valamennyit kell cirkulálnia a népességben, hogy a hatása érvényre jusson.

A jelenleg futó matematikai modellek alapján a fiatalok adják át az időseknek a fertőzést, ezért nagyon fontos szerinte: a populációszintű védettség kialakításáig mindannyian vegyük komolyan a veszélyt, mert ez most a fegyver.

Bokor Dóra gyógyszerész összefoglalója az interjúról:

HOGYAN SEGÍTHETI A MATEMATIKAI MODELLEZÉS A JÁRVÁNY LEKÜZDÉSÉT? ✏ szerző: Dr. Bokor Dóra (gyógyszerész,...

Közzétette: KOVIDők2021. január 12., kedd

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×