eur:
395.85
usd:
367.36
bux:
65292.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A NASA által 2019. október 22-én közreadott képen Christina Koch amerikai űrhajós készül elhagyni a zsilipkamrát a honfitársával, Jessica Meirrel tett űrsétán a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) zsilipkamrájában október 18-án. A két asztronauta a 7 óra 17 perces űrsétán kicserélte az űrállomás napelemes áramellátó rendszerének törött töltésvezérlő egységét. Ez volt az eső, kizárólag nők által elvégzett űrséta.
Nyitókép: MTI/EPA/NASA

Léket kapott a Nemzetközi Űrállomás orosz "szobája"

Már nem is először. Már űrsétát is tett a két asztronauta, hogy megkeressék az oxigénszivárgás helyét.

Szökik a levegő a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz részlegéből, és egyelőre nem sikerült kijavítani a hibát szombati médiajelentések szerint. Szakértők most azt fontolgatják, hogy a két orosz kozmonautának lezárja-e vagy sem a hibás részleget, és hozzányúljon-e az oxigéntartalékhoz.

A szivárgás valószínűleg a Zvezda modulon van, de nem tudják, hogy pontosan hol. Októberben felfedeztek egy 4,5 centiméter átmérőjű rést, de azt akkor befoltozták, anélkül, hogy megtudták volna, mitől keletkezett. Utána vették észre, hogy van egy újabb lék. Novemberben már egy űrsétát is végrehajtottak helyének felderítésére, de ez eredménytelen volt.

Ha arra jutnának az űrhajósok és a földi irányítóközpont, hogy le kell zárni a szivárgó részleget, akkor ez az egész űrállomást és minden ott dolgozó űrhajós tevékenységét érintené. A Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat közölte, hogy az ISS-en senki sincs veszélyben. Jelenleg a két oroszon kívül négy amerikai és egy japán űrhajós tartózkodik az állomáson.

Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×