INFORÁDIÓ
2021. június 16. szerda
Jusztin

nemzetközi űrállomás

orosz

lék

A NASA által 2019. október 22-én közreadott képen Christina Koch amerikai űrhajós készül elhagyni a zsilipkamrát a honfitársával, Jessica Meirrel tett űrsétán a Föld körül keringő Nemzetközi Űrállomás (ISS) zsilipkamrájában október 18-án. A két asztronauta a 7 óra 17 perces űrsétán kicserélte az űrállomás napelemes áramellátó rendszerének törött töltésvezérlő egységét. Ez volt az eső, kizárólag nők által elvégzett űrséta.

Léket kapott a Nemzetközi Űrállomás orosz "szobája"

Infostart / MTI

Már nem is először. Már űrsétát is tett a két asztronauta, hogy megkeressék az oxigénszivárgás helyét.

Szökik a levegő a Nemzetközi Űrállomás (ISS) orosz részlegéből, és egyelőre nem sikerült kijavítani a hibát szombati médiajelentések szerint. Szakértők most azt fontolgatják, hogy a két orosz kozmonautának lezárja-e vagy sem a hibás részleget, és hozzányúljon-e az oxigéntartalékhoz.

A szivárgás valószínűleg a Zvezda modulon van, de nem tudják, hogy pontosan hol. Októberben felfedeztek egy 4,5 centiméter átmérőjű rést, de azt akkor befoltozták, anélkül, hogy megtudták volna, mitől keletkezett. Utána vették észre, hogy van egy újabb lék. Novemberben már egy űrsétát is végrehajtottak helyének felderítésére, de ez eredménytelen volt.

Ha arra jutnának az űrhajósok és a földi irányítóközpont, hogy le kell zárni a szivárgó részleget, akkor ez az egész űrállomást és minden ott dolgozó űrhajós tevékenységét érintené. A Roszkoszmosz orosz űrkutatási vállalat közölte, hogy az ISS-en senki sincs veszélyben. Jelenleg a két oroszon kívül négy amerikai és egy japán űrhajós tartózkodik az állomáson.

Nyitókép: MTI/EPA/NASA
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018