INFORÁDIÓ
2021. március 5. péntek
Adorján, Adrián

koronavírus

covid-19

tünetmentes

fertőzés

Kombókép különféle szájmaszkokat viselő genovai lakosokról 2020. április 16-án, a koronavírus világjárvány idején. Olaszországban 165 155-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, 21 645-en életüket veszítették.

Koronavírus: a fertőzöttek ötöde tünetmentes

Infostart

Nehéz pontosan meghatározni, mekkora lehet a tünetmentes hordozók szerepe a járvány terjedésében: úgy tűnik, minden ötödik fertőzött tartozik ebbe a csoportba.

Az, aki mindenféle tipikus tünet megtapasztalása nélkül hordozza a vírust, jóval kevesebb embert fertőz meg, mint aki tünetesen kapja el azt - ezt, valamint a tünetmentes érintettek arányát tapasztalati adatok támasztják alá, arról azonban korántsem tudunk biztosat, hogy mi a tünetmentes fertőzöttek igazi szerepe a pandémiában. Egyes tudósok szerint ők lehetnek a koronavírus-járvány csendes motorja, mások ebben nem biztosak.

Utánkövetés kell

A tünetmentes megbetegedések megértéséhez először is tisztázni kell, valóban tünetmentes vagy épp csak tünet előtti állapotról beszélünk, nyilatkozta a Nature-nek Krutika Kuppalli, a Stanford Egyetem Orvostudományi karának fertőző betegségek területére specializálódott kutatója.

"Tünetmentes az, aki a fertőzés lefolyásának ideje alatt egyszer sem érez tüneteket, míg tünetes állapot előtt áll az, aki előbb enyhe, majd egyértelmű tüneteket érez" - mondta Kuppali, hozzátéve: nincsen sztenderdizált definíció ezekre az állapotokra.

Egy több mint 21 ezer ember bevonásával készült metakutatás, amelyben csak azoknak az adatait vették figyelembe, akiket legalább egy héten át figyeltek meg tünetesség szempontjából, egészen pontosan 17 %-ra teszi a tünetmentesek koronavírusos emberek arányát. Ez jóval megnyugtatóbb szám, mint a pandémia kezdetén emlegetett, 80 százalék feletti adat, ami abból is fakadhat, hogy az emberek általában 7-13 nappal a megfertőződés után produkálnak tüneteket, így a minimum egyhetes megfigyelés szűkítheti a kört, a tünetek előtti állapotban levők kiszűrésével.

Nem fertőznek annyira

Oyungerel Byambasuren,az ausztrál Bond Egyetem bizonyítékokon alapuló egészségügy intézetének orvosbiológus kutatója, a kutatás szerzője úgy találta, a valóban tünetmentes fertőzöttek 42 százalékkal kevesebb embernek adják tovább a vírust, mint a tünetesek. Egy svájci modellszámításon alapuló kutatás ennél is alacsonyabbra, negyedére teszi a fertőzés esélyét egy tünetmentesnél egy tüneteshez képest. Ettől ugyanakkor veszélyes marad még egy tünetmentes fertőzött, ha izoláció és komolyabb védekezés nélkül sokakkal kerül interakcióba. Más kutatók viszont úgy vélik, a tünetmentesek annak révén, hogy nem köhögnek és tüsszentenek, nem hagynak maguk után annyi fertőzött felületet, így nem kell rájuk fekete bárányként tekinteni.

Kell a maszk

Muge Cevik, a skóciai St. Andrews Egyetem fertőző betegségekre specializálódott kutatója szerint a tünetmentesek kiszűrésével sok megfertőződést meg lehetne előzni. Hozzátette: a tünetmentes betegek bizonyítottan gyorsabban leküzdik a koronavírust és kevesebb ideig fertőznek, ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy erősebb az immunrendszerük. Mindezek tükrében a maszkviselés, a távolságtartás és a higiénia továbbra is kiemelt fontosságú véleménye szerint.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018