eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kína felküldte az Okos Sárkányt, megfigyel mindent

Három kereskedelmi műhold van az eszközön.

Kína három kereskedelmi célú műholdat állított szombaton földkörüli pályára legújabb típusú hordozórakétájával - közölte a kínai űrtudományi és -technológiai vállalat (CASC).

Az SD-1 típusú (Okos Sárkány elnevezésű), szilárd üzemanyagú rakéta hossza 19,5 méter, átmérője 1,2 méter, súlya 23 tonna. A három pályára állított űrszonda közül az első távolsági adatokat közvetít, a második megfigyeli az erdőket, a mezőgazdasági területeket, valamint az óceánok felszínét, míg a harmadik távközlési, internetes szolgáltatásokat végez.

Kína tevékenyen fejleszti nemzeti űrprogramját, meteorológiai, távközlési és navigációs műholdakat bocsájt fel, miközben műszaki eljárásokat fejleszt ki a Hold megismerésére.

Idén, január 3-án a Hold Földről sosem látható oldalára küldte a Csang'o-4 űrszondát, fedélzetén holdjáróval, hogy feltárja a Hold sötét oldalát. A Jáde Nyúl 2 a Kármán Tódorról elnevezett Von Karman kráternél végzett vizsgálatokat, hogy kikutassa a felszínközeli struktúrákat és a Holdon található anyagok összetételét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×