eur:
394.37
usd:
370.06
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nagy pusztítást végez a katonalégy hadsereg

Fekete katonalégy hadsereggel semmisítik meg az élelmiszerhulladékot Kuangcsuban, a fehérjében gazdag rovart állati takarmányként hasznosítják, ürülékét trágyává alakítják.

Mintegy 12 ezer négyzetméternyi területen állított fel tenyészmedencéket a dél-kínai város Baijun kerületében lévő üzemében az Outreach Environmental Technologies nevű kínai vállalkozás. A bennük lévő giliszták a fekete katonalégy (Hermetia illucens) lárvái, amelyek képesek egyetlen nap megenni a környékbeli éttermekből és kantinokból érkező 50 tonna élelmiszerhulladékot Hszu Szong, a cég igazgatója szerint.

Tíz kilogram légypetéből kikelt lárva mintegy száz tonna élelmiszerhulladékot fogyaszt el hat-nyolc nap alatt. A rovarokból később 15 tonna magas fehérjetartalmú állati takarmányt készítenek.

A lárvák ürülékét trágyává alakítják, amelyet a mintegy száz kilométere fekvő banánültetvényen használnak fel.

Csao Csi-lin, a kerület városgazdálkodási irodájának tudományos kutatója elmondta, hogy a fekete katonalégy projektet 2016-ban indították el, hogy segítsék az egyre nagyobb problémát okozó hulladék megsemmisítést. "Előtte elégettük, elástuk, vagy állatokkal etettük meg a konyhai hulladékot, ami környezetszennyezést, élelmiszerbiztonsági problémákat okozhat" - magyarázta.

Most Hszu gyárába szállítják és fehérjévé alakítják át a fekete katonalégy hadsereg segítségével.

Ma már nem csak Kuangcsuban használnak fekete katonalegyet a hulladékfeldolgozásban, Kuangtung tartomány más városai is követték a példát.

Kínai kutatók kísérleteznek még csótányokkal, földi gilisztákkal és más állatokkal, hogy fenntartható módon kezeljék az élelmiszerhulladékot.

Hszu vállalkozása most azzal is próbálkozik, hogy olajat vonjon ki a fekete katonalégy lárváiból, hogy baktériumellenes hatóanyagot készítsenek. A rovarokat fel lehet használni a kozmetikai iparban és más termékekben is.

Címlapról ajánljuk
Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×