INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 9. vasárnap
Emőd

gyík

dinoszaurusz

fosszília

maradvány

kína

Meglepő, hogy mit rejtett az őslény gyomra

Meglepő, hogy mit rejtett az őslény gyomra

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

 Egy eddig ismeretlen gyíkfajt azonosítottak kínai kutatók a kréta időszak hajnalán élő repülő dinoszaurusz, a Microraptor egy megkövesedett példányának gyomrában.

A négyszárnyú Microraptor a legkisebb húsevő dinoszauruszok közé tartozott. A Current Biology című folyóiratban ismertetett példányt 2005-ben fedezték fel az északkelet-kínai Liaoning tartományban.

A Kínai Tudományos Akadémia gerincesekkel foglalkozó paleontológiai és paleoantropológiai intézetének kutatói egy csaknem teljes gyíkfosszíliát találtak a Microraptor gyomrában.

A hüllőt szokatlan fogazata és csontozata különbözteti meg

a korai kréta időszakból ismert gyíkfajoktól.

A kutatásban részt vevő Co Csing-mej elmondta, a Microraptorról ma már tudják, hogy emlősökkel, madarakkal, halakkal és gyíkokkal táplálkozott. A mostani a negyedik dokumentált eset, amikor gyomortartalommal együtt fedeztek fel egy fosszíliát.

A gyík állapotából a kutatók arra következtetnek, hogy egészben, fejjel előre nyelték el, ami azt sugallja, hogy a Microraptornak kezdetleges emésztőrendszere volt és a mai húsevő madarakhoz, valamint gyíkokhoz hasonló módon táplálkozott.

Az ürülék- és csontfosszíliákkal ellentétben a megkövesedett gyomortartalom közvetlen bizonyítékként szolgál az állat étkezési szokásairól. Co szerint a ragadozók és a zsákmányállatok közötti kapcsolat feltárása segít az egész ökoszisztéma jobb megértésében.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018