eur:
392.63
usd:
367.48
bux:
67125.11
2024. április 26. péntek Ervin

Szüleire várva pusztult éhen több ezer állat

Több ezer Adélie-pingvinfióka halt éhen az Antarktiszon idén, a költési időszakban - közölték pénteken francia kutatók.

Pusztulásukat az okozta, hogy a rendkívül nagy kiterjedésű nyári jégtakaró miatt szüleiknek jóval távolabb kellett élelmet keresni. A kikelt fiókák éhen haltak, miközben szüleikre vártak.

A francia kutatók, akik 2010 óta tanulmányoznak egy 18 ezer párból álló Adélie-pingvinkolóniát az Antarktisz keleti részén fekvő Petrel-szigeten, csak két fiókát találtak életben az idei költési szezonban (2016 vége és 2017 februárja között). Találtak viszont több ezer éhen halt fiókát és ki nem kelt tojást szerte a térségben.

Négy éven belül másodszor fordult elő ilyen mértékű fiókapusztulás a pingvinpopulációban, 2013-ban egyetlen fióka sem maradt életben. Az előző fél évszázadban, amióta az antarktiszi pingvinpopulációkat figyelemmel követik, nem történt ilyen eset.

Yan Ropert-Coudert, a szigeten lévő Dumont-d'Urville francia kutatóállomás szakembere elmondta, hogy a rekordkiterjedésű nyári tengeri jég, a példa nélküli esős időjárás és az erős széljárás volt a fiókapusztulás oka.

A szokatlan kiterjedésű jégtakaró miatt a pingvineknek 100 kilométerrel távolabbra kellett menniük élelemért. Az esős időben a hátrahagyott fiókák, amelyek tollazata még nem vízálló, átáztak, és a szülők távollétében nem volt, aki melegen tartsa őket.

A szakemberek emlékeztettek arra, hogy a februárban véget ért nyári időszakban rekordalacsony volt az antarktiszi jég kiterjedése, de a Petrel-sziget térsége kivétel volt.

Ropert-Coudert felidézte, hogy 2010 februárjában a Petrel-szigettől mintegy 250 kilométerre levált a Mertz-gleccser nyelvének mintegy 80 kilométer hosszú és 40 kilométer széles darabja, ami azóta is jelentős hatással van az óceáni áramlatokra és a jégképződésre a térségben.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×