eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Mozog Budapesten a föld

Helsinkiben, az Európai Űrügynökség konferenciáján mutatták be magyar geofizikusok azt a módszert, amellyel Budapest és környéke felszín- és épületmozgásait sikerült feltérképezniük. A két és fél éves munka alatt 7000 négyzetkilométeren, mintegy 1,5 millió pontban a legkorszerűbb űrgeodéziai technológia segítségével vizsgálták a főváros felszínmozgását.

A felszínmozgás vizsgálatára nagyon sok módszer létezik. Általában terepen mérték ezeket korábban, és ezért csak hosszabb időszak után lehetett információt szerezni az adott objektumok mozgására. A magyar geofizikusok most a legkorszerűbb geodéziai módszerrel a korábbiaknál jóval nagyobb sűrűséggel és pontossággal, akár

egy milliméter alatti éves elmozdulásokat is ki tudnak mutatni.

A kutatás egyik izgalmas területe Kőbánya volt, mert a korábbi radaros, szintezéses és GPS-es mérések alapján jelentős kiemelkedés volt mérhető az elmúlt évtizedekben.

"A Sentinel műhold adatainak felhasználásával készült legfrissebb eredményeink szerint ez az emelkedés jelentősen lelassult, illetve megállt" - mondta Farkas Péter geofizikus, a Geo-Sentinel Kft. igazgatója. A emelkedésnek az volt az oka, hogy valóban kőbányák voltak a területen, és a kitermelés miatt kiszivattyúzták a vizet, hogy ne árassza el a bányákat. A bányászati tevékenység befejezésével a talajvíz visszaáramlik, a szintje emelkedik, és ez a felszín emelkedésével együtt jár.

"Nagyon kis mozgásokat is ki tudunk mutatni. A kőbányai példa azért nagyon érdekes, mert nem annyira kicsi volt a mozgás.

Évi egy centiméteres elmozdulás 20-30 év alatt már jelentős változást mutat.

Akkor okoz ez gondot, ha egymáshoz közeli területeken nagyon más a sebesség, mert akkor egymáshoz képest is elmozdulnak" - mondta Farkas Péter, és hozzátette, a módszerükkel meglévő épületek és építmények mozgását is lehet követni, és folyamatosan tudnak adatot szolgáltatni róluk.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×