INFORÁDIÓ 
2019. december 12. csütörtök
Gabriella

nasa

csillagászat

fekete lyuk

Elképesztő, mire bukkant a NASA! Elszökött a fekete lyuk

Elképesztő, mire bukkant a NASA! Elszökött a fekete lyuk

InfoRádió / MTI

Egy távoli galaxis központjából kilökött, szupernagy tömegű fekete lyukat talált az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), a jelenséget gravitációs hullámok ereje okozhatta.

Bár több helyen sejtették "elszökött" fekete lyukak jelenlétét, eddig egyetlen létét sem sikerült bizonyítani. A csillagászok szerint a NASA Hubble-teleszkópja által észlelt eset nagyon erőteljes.

A szupernagy tömegű fekete lyukak általában galaxisok központjában helyezkednek el, de

az újonnan felfedezett fekete lyuk, amelynek tömege a Nap egymilliárdszorosa,

a neki otthont adó galaxis magjától távoli régióban található. A 3C186 nevet viselő galaxis a Földtől nyolcmilliárd fényévnyi távolságra van.

Elképesztő, mire bukkant a NASA! Elszökött a fekete lyuk

"A kutatók becslése szerint százmillió egyidejűleg robbanó szupernóva erejének megfelelő erőre lehetett szükség a fekete lyuk kilökéséhez" - olvasható a NASA közleményében.

A legvalószínűbbnek tűnő magyarázat erre a nagy erőre az lehet, hogy a lökést olyan gravitációs hullámok eredményezték, amelyeket két nagyon nagy tömegű fekete lyuk összeolvadása idézett elő a galaxis központjában.

A tudósok kalkulációi szerint

a fekete lyuk már 35 ezer fényévnyi utat tett meg a galaxis magjától, ami több, mint a Nap és a Tejútrendszer központja közti távolság.

Útját 7,5 millió kilométer/órás sebességgel folytatja. Ezzel a sebességgel a fekete lyuk három perc alatt jutna el a Földről a Holdra. Ez elég gyors ahhoz, hogy húszmillió év alatt kikerüljön otthont adó galaxisából, hogy azután az univerzumban bolyongjon örökkön örökké.

Az eredményeket a szakértők az Astronomy & Astrophysics című tudományos lapban mutatják be március 30-án.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018