INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Heteken át kimutatható a zikavírus

InfoRádió / MTI
Heteken át kimutatható a zikavírus a vizeletben és a spermában néhány esetben, tehát lehetséges, hogy a zikaláz heveny tüneteinek elmúlása után is fennáll a nemi érintkezéssel átadott fertőzés veszélye - mondta a Müncheni Egyetem fertőző és trópusi betegségekkel foglalkozó szakembere.

Thomas Löscher hozzátette, a diagnózis szempontjából is újdonság, hogy a kórokozó a vizeletből is kimutatható.

A vérkészítményekkel kapcsolatban arról beszélt, hogy a zikalázból gyógyult véradónak legalább négy hetet kell várnia, ahogy a denguelázat átélt donornak is. A külföldön járt véradóknak is várniuk kell, ha Latin-Amerikában jártak, legalább négy hetet, ha malária sújtotta régióban, akkor hat hetet.

A zikavírust a dengueláz és a chikungunyaláz kórokozóját is terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) hordozza és terjeszti.

Noha feltételezhető, hogy van összefüggés a vírus és a kóros kisfejűség között, erre mindeddig csak közvetett bizonyítékot találtak.

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesusmakákóban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben, az első emberben pedig 1968-ban Nigériában. A brazil hatóságok úgy vélik, hogy az országba a 2014-es labdarúgó-világbajnokság alkalmával hurcolhatták be a betegséget külföldiek.

Egyelőre ismeretlen okokból a betegség rendkívül gyorsan elterjedt Dél-Amerikában: a WHO adatai szerint jelenleg a latin-amerikai országok közül már 21-ben van jelen a betegség, de több európai országban is azonosították a kórokozót.

A vírushordozó szúnyog csípését követő 3-12 napon belül négy emberből háromnál megjelennek a betegség tünetei, köztük az enyhe láz, a bőrkiütés, a fejfájás és az ízületi fájdalom. Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

A címlapról ajánljuk