eur:
394.08
usd:
369.83
bux:
65692.96
2024. április 23. kedd Béla

Nem dühöng többé, ha ezt elolvassa!

Egy heves dühkitörést követő két órában a szívinfarktus kockázata 8,5-szer nagyobb ahhoz képest, mint amikor kevésbé dühös valaki.

A Kardiológusok Európai Társasága (ESC) a témában kedden mutatta be tanulmányát a European Heart Journal: Acute Cardiovascular Care című szaklapban. Eredményeikből arra következtetnek, hogy a düh és harag kiválthat akut miokardiális infarktust, azaz szívinfarktust.

A sydneyi Royal North Shore Hospitalban 2006 és 2012 között 313, infarktussal kezelt pácienst vizsgáltak. A betegek saját maguk értékelték egytől hétig terjedő skálán az elmúlt 48 óra "dühszintjeit". Heten mondták azt, hogy a tünetek jelentkezését megelőző két órán belül legalább ötös szintű dühöt éreztek. Ezt a szintet az erőteljes harag, testi feszültség, ökölbe szorult kezek, "robbanásközeli" állapot jellemzi. A skála legmagasabb értéke a tomboló, kontrollálhatatlan haragot, tárgyak dobálását, saját maguk vagy mások megsebzését jelentette.

Az elhatalmasodó félelem is infarktushoz vezethet a tanulmány szerint. Ebben az esetben az erős érzelmet követő két órában akár 9,5-szer nagyobb lehet az infarktus lehetősége, mint egy nappal később.

A tanulmány szerzői szerint új stratégiák kidolgozására van szükség, amelyek akut helyzetben segíthetik az érintetteket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×