INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Bepillantás a 4,6 milliárd éves Naprendszer kezdeteibe

InfoRádió / MTI
Közvetlen közelről sikerült megvizsgálnia a Csuri becenevű üstököst a Rosetta űrszondának; a küldetés gond nélkül lezajlott, felvételek is készültek róla - közölte az Európai Űrügynökség (ESA) szombaton.

Az űrkutatási hivatal tájékoztatása szerint a Rosetta a terveknek megfelelően, közép-európai idő szerint szombat délután 13.40 perckor mindössze hat kilométeres távolságban repült el a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstököstől. Egy nappal korábban még 100 kilométeres volt a kettejük közötti távolság.

Az űrszonda szombati manőverének célja az volt, hogy a tudósok képet alkothassanak arról, miként szabadulnak fel a gázok és a por az üstökös felszínén.

A Rosetta űrszonda 2004-ben indult a Földről, hogy tízéves utazás után az üstökös közelébe érjen. Philae nevű leszállóegysége tavaly novemberben hétórás szabadesés után érte el a Földtől több mint 510 millió kilométerre lévő üstökös felszínét, ahol mintákat gyűjtött. A Rosetta azóta az üstökös körül kering.

A Rosetta-misszió az ESA legnagyobb projektje, amelynek révén a tudósok bepillanthatnak a 4,6 milliárd éves Naprendszer kezdeteibe.

A címlapról ajánljuk