eur:
389.51
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ez az év tudományos áttörése

Az év fő tudományos áttörése a Rosetta űrszonda leszállóegységének landolása a 67/P Csurjumov-Geraszimenko üstökösön a Science neves amerikai tudományos lap szerint.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta-missziójából származó adatok a 67/P-hez hasonló égitestek keletkezésére és kialakulására vetnek új fényt - indokolta döntését közleményében a Science.

Az űrszonda tízéves utazás végén ért a száguldó üstökös közelébe, és november 12-én helyezte a felszínére Philae nevű leszállóegységét. Valószínű, hogy az üstökösökben rejlenek a Naprendszer 4,6 milliárd évvel ezelőtti keletkezésének legrégibb, viszonylag változatlanul megőrzött maradványai. A tudósok azt remélik, az adatok a földi élet keletkezésének jobb megértését is segítik.

A Science az év tudományos áttörései közé sorolta a dinoszauruszok és a madarak közötti rokonság feltárását is. Több tanulmányban hasonlították össze az őshüllők és a legkorábbi madarak maradványait, és megállapították, hogyan fejlődtek ki egyes dinoszauruszfajokból kis testű ősállatok. Ezekből alakult a sokféle madárfaj, amely túlélte a 66 millió évvel ezelőtti nagy fajpusztulást.

Áttörést jelentett annak a kimutatása is, hogy a fiatal egerek vérének egy növekedési faktora (GDF11) megfiatalítja az idős egerek izmait és agyát. Az eredmények nyomán klinikai próbákat is végeztek Alzheimer-kóros betegekkel, akik fiatal donorok vérplazmáját kapták.

Az együttműködő robotok raja is felkerült a Science listájára. Az új szoftver és az egymással kommunikáló robotok úgy tudnak irányítani egy termeszek inspirálta robotrajt, hogy azok négyszöggé, betűkké vagy más, kétdimenziós formákká álljanak össze.

Az emberi agyhoz hasonló módon dolgozzák fel az információt az első "neuromorfikus", vagyis idegsejtekhez hasonló chipek, amelyeket többek közt az IBM informatikusai fejlesztettek.

A nagy áttörések közé választották a bétasejtekhez nagyon hasonló sejtek tenyésztését is. A hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit két csoport állította elő két különböző, laboratóriumi módszerrel. Az eredmények példátlan lehetőséget teremtettek a cukorbetegség kutatására.

Az indonéziai barlangfestményekről kiderítették, hogy a korábban vélt tízezer évesnél sokkal korábban, 35-40 ezer évvel ezelőtt készülhettek, és ez arra utal, hogy az Ázsiában élő ember ugyanakkor hozhatott létre szimbolikus műalkotásokat, mint európai rokona.

Szintén a listára választották azokat a tudósokat, akik emlékeket aktiváltak vagy töröltek el egerekben fénysugarakkal, valamint az olcsó, miniatűr műholdak alkotóit és azokat, akik kibővítették a "genetikai ábécét" szintetikus, laboratóriumban létrehozott baktériumokkal.

A Science a nagy áttörések mellett az év kudarcát is megnevezte: a csaknem hétezer ember halálát okozó ebolajárvány lett az.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×