eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Döntően 1989 feldolgozására koncentrál a rendszerváltás történetét kutató intézet

A jövő év 1989 jegyében telik majd, ezért elsősorban a huszonöt évvel ezelőtti események feldolgozására koncentrál a fél éve működő Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum - mondta az intézet főigazgatója kedden.

Bíró Zoltán az intézet által Módszertani problémák a kommunizmus időszakának kutatásában címmel rendezett nemzetközi kerekasztal-beszélgetést követően elmondta, nemsokára megjelenik egy interjúkötetük a Kádár-rendszerben pozícióban volt emberekkel, továbbá több tanulmánykötettel is készülnek.

Közlése szerint a kerekasztal-beszélgetés során, amelyen cseh, lengyel, német és szlovák kutatók is részt vettek, szóba került a kölcsönös információcsere, egy kapcsolatrendszer kiépítése.

Az intézetet március végén hozta létre a kormány a rendszerváltás történetének tanulmányozására. A kormányrendelet szerint a szervezet elsődleges feladata lesz feltárni és számba venni a rendszerváltás eszmei, politikai és történelmi előzményeit, valamint bemutatni a rendszerváltás és az azt megelőző korszak társadalmi, politikai állapotát, továbbá a rendszerváltáshoz vezető irányzatokat és előkészületeket.

Az intézet emellett elkészíti és elemzi a rendszerváltás kronológiáját, majd átfogó képet ad a szomszédos országokban végbement rendszerváltó folyamatról, az ott élő magyarság helyzetének hatásairól a hazai rendszerváltásra, valamint elemzéseket készít a rendszerváltás hatásairól. Az intézmény a nemzetközi erőviszonyokat, így a kelet-közép-európai átmenet magyar rendszerváltásra gyakorolt következményeit is elemezheti.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×