eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Ezt rögzítette Edison első fonográfos felvétele

Recseg-ropog, csak nagyon rövid ideig hallgató, de mégis különleges - az Egyesült Államokban bemutatták az egyik legrégebbi audiofelvételt, amit a legendás feltaláló Thomas Edison készített 1878-ban.

Valószínűleg ez a legrégebbi audió felvétel, amely egy amerikai hangot örökített meg. A digitális technológia most tette lehetővé, hogy a törékeny alufóliára rögzített hang ismét hallgatóvá váljon. A felvételt Thomas Edison készítette saját találmányával a fonográffal, 1878-ban, St. Louisban.

134 évvel később a hétköznapok részévé váltak az Edison szerkezetéhez képest parányi méretű médialejátszók, amelyek ráadásul nagyságrendekkel több információt tárolnak.

A 78 másodperces felvétel egy harsonaszólóval indul, majd egy ismeretlen férfi mond el két gyerekverset, belesül és nevet.

St. Louis város múzeumának dolgozói szerint valószínűleg most játszották le először a felvételt azóta, hogy Edison 1878-ban rögzítette azt. A legendás feltaláló egy hengerre simított alufóliára vette fel a zenét és a hangot az általa egy évvel korábban elkészített fonográfra.

A hengert egy kézi hajtóval forgatták és a fólián fel-alá járó tű rögzítette a hangot. Néhány lejátszás után a fólia általában elszakadt és emlékként kiosztották a hallgatóság között - mondta Chrish Hunter, a múzeum kurátora. Ez a felvétel azért maradhatott meg, mert a fóliát összehajtották - emiatt hallható a kattogás - , eltették és csak 1978-ban került elő, amikor a múzeumnak ajándékozták.

Hunter szerint a megszólaló férfi egy St. Louis-i újságíró, Thomas Mason volt. Az Edison vállalat számlái szerint ő vette meg 1878-ban a 8-as sorozatszámú fonográfot 95 dollár 50 centért. Manapság már kevesebbért lehet hozzájutni egy mp3 lejátszóhoz. A felvétel elkészülte után két héttel Mason napszúrást kapott és meghalt. Az ő hangja mellett egy női hang is hallható, de ennek gazdáját nem sikerült azonosítani.

Az alufólián rögzített hangot a kaliforniai Berkeley Laboratóriumban sikerült megszólaltatni egy 3D-s szkenner alkalmazásával. John Schneiter - a Tudományos és Innovációs Múzeum dolgozója elmondta, hogy nem tudtak hozzányúlni a fóliához, mert akkor az megsemmisült volna. Ehelyett a rögzített háromdimenziós képen egy bonyolult szoftver segítségével szimulálták a tű mozgását.

A Berkeley kutatóinak sikerült lejátszani a legrégebbinek tartott hangfelvételt is - ezt 1860-ban rögzítette papírra Edouard-Leon Scott Martinville francia nyomdász, akit az első hangfelvevő atyjának tartanak. A fonautográf azonban Edison találmányával szemben nem tudta lejátszani a felvételt és feltalálója nem is gazdagodott meg belőle.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×