eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Mi áll a kóros soványság hátterében?

Azok az emberek, akiknél bizonyos génekből többletkópia is jelen van, jóval hajlamosabbak a túlzott soványságra - számoltak be kutatók a brit Nature tudományos magazinban.

Az Imperial College London és a svájci Lausanne-i Egyetem munkatársai tanulmányukban úgy találták, hogy a 16-os kromoszóma egyik szakaszának megismétlődése kapcsolatba hozható az alacsony testsúllyal.

Korábbi kutatások már megállapították, hogy a szóban forgó gének egyik kópiájának hiányakor 43-szor nagyobb a kóros elhízás kockázata. "Ez az első azonosított genetikai ok a rendkívüli vékonyság hátterében. Egyúttal arra is az első példa, hogy a genom egy részének törlése és ismétlődése ellentétes hatással jár" - emelte ki Philippe Froguel kutatásvezető, az Imperial közegészségügyi karának munkatársa.

A kutató rámutatott, hogy eredményük szerint a gyerekkori alultápláltság hátterében genetikai ok is állhat, nem feltétlenül a szülő nevelési hibája, ha egy gyerek nem eszik. Normális esetben mindkét szülőtől egy-egy kópiát kapnak az utódok a génekből, így minden génből két példánnyal rendelkeznek. Előfordul azonban, hogy egyes kromoszómadarabok megismétlődnek vagy kimaradnak, ennek következtében több vagy kevesebb lesz az adott gének kópiaszáma.

A 16-os kromoszómán található szakaszból körülbelül minden kétezredik embernél található többletmásolat. Ez a férfiaknál 23-szorosára, a nőknél ötszörösére emeli a soványság valószínűségét. Soványnak az számít, akinek testtömeg-indexe (BMI) 18,5 alatt van. A BMI kiszámításánál a testsúlyt osztják a méterben kifejezett magasság négyzetével.

Froguel kutatócsoportja több mint 95 ezer ember DNS-ét vizsgálta a tanulmányban. Kiderült, hogy az adott duplikációval rendelkező gyerekek felét korábban alultápláltnak diagnosztizálták, mert súlygyarapodásuk üteme jóval alatta maradt a szokásosnak.

"Most azt tervezzük, hogy szekvenáljuk ezeket a géneket, és megállapítjuk, mit csinálnak. Így elképzelésünk lehet majd arról, hogy melyek vesznek részt az étvágy szabályozásában" - mondta Froguel.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×