eur:
389.3
usd:
362.6
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Legyen nemzeti park a Korall-tenger!

Az Ausztrália északkeleti partjánál húzódó Korall-tenger a nagyragadozók, közöttük a cápák egyik utolsó menedékhelye - figyelmeztet az a jelentés, amely felszólítja az ausztrál kormányt, hozzon létre tengermegóvási nemzeti parkot a térségben.

A tanulmány szerint a Nagy-korallzátonytól a Salamon-szigetekig és Új-Kaledóniáig terjedő 972 ezer négyzetkilométeres övezetben számos veszélyeztetett faj él.

"A Korall-tenger déli zátonyát egyedülálló biológiai sokféleségének köszönhetően tartják számon világszerte: hemzsegnek itt az olyan óceáni ragadozók, mint a cápák, a tonhalak és a vitorláshalak" - olvasható a Pew környezetvédő szervezet jelentésében.

"A zátonyok között és a mélyvízben élő cápafajokat egyaránt nagy számban számláltak meg a Korall-tenger számos részében, többek között a kitermeléstől megkímélt övezetekben" - mutat rá a jelentés.

Összesen 52 mélyvízi cápafajt, rájákat és a porcoshal-félékhez tartozó kimérákat vettek lajstromba a Korall-tengerben, közülük 18 fajt még sohasem láttak másutt, és ez a hely az egyetlen ismert ívási helye a világon a fekete vitorláshalaknak.

A jelentés szerint - a kutatást ugyan csak az övezet kis részén tudták elvégezni - egyes adatok arra engednek következtetni, hogy sok más faj is él itt, a térség vándorlási folyosót képez, és hozzájárul az egyedülálló tengeri élet egyedülálló ökológiai folyamatához.

Veszélyeztetett vándorló bálnák, teknősök és cápák, de tonhalak és vitorláshalak számos faja él itt, a homokpadokon tengeri madarak fészkelnek, itt helyezi el tojásait a szintén veszélyeztetett közönséges levesteknős is.

A táplálkozási lánc középső szakaszán helyet foglaló halak és kalamájók szintén hemzsegnek a Korall-tengerben, fontos szerepet játszva a tengeri élet szabályozásában és a táplálék stabilitásában.

Mintegy 341 olyan faj él a Korall-tengerben, amelynek a megóvást a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) fontosnak tartja - mutat rá a jelentés.

A térség ezen túl az olyan vándorló fajok, mint a hosszúszárnyú bálnák, a ragadozó teknősök vagy az édesvízi angolnák - ez utóbbiak itt is szaporodnak - átvonuló helye. Ezek a fajok 3000 kilométert tesznek meg Új-Zélandig.

Az övezet egyedülálló biológiai sokszínűségének megóvása érdekében a Pew arra kéri Ausztráliát, hozzon létre állandó tengeri természetvédelmi parkot a térségben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×