eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Kettős meteoritcsapás okozhatta a dinoszauruszok vesztét

Legalább két meteorit becsapódása törölte el a dinoszauruszokat a föld színéről 65 millió évvel ezelőtt - állítja egy friss kutatás.

Eddig egyetlen, a Mexikói-öbölben talált becsapódási krátert ismert a tudomány, most egy ukrajnai becsapódás is bebizonyosodott.

Amikor 1980-ban először felmerült, hogy egy meteorit becsapódása okozhatta a dinoszauruszok vesztét, még sokan kétkedtek ebben. Később azonban a Mexikói-öbölben található Chicxulub-kráter felfedezése alátámasztotta az elméletet.

Az ukrajnai Boltis-kráterről először 2002-ben számoltak be. Eddig azonban bizonytalan volt, hogy keletkezési ideje miként viszonyul a chicxulubi becsapódáséhoz. A brit Aberdeeni Egyetem kutatói David Jolley professzor vezetésével most megvizsgálták a krátert kitöltő sárrétegek megkövült pollenjeit és növényi spóráit - közölte a BBC hírportálja (www-bbc.co.uk) a Geology című szaklapban publikált beszámolóra hivatkozva.

A becsapódást követően rengeteg páfrány jelent meg a sivár tájon, ezek a növények ugyanis bámulatosan gyorsan magukhoz térnek egy-egy természeti katasztrófát követően. A páfrányspórákkal teli rétegek ezért a múltbéli események kiváló indikátorai. A kutatók ráadásul egy második ilyen rétegre is bukkantak, egy méterrel az első felett, amely arra utal, hogy volt egy későbbi becsapódás is.

A második becsapódás a chicxulubi utóhatásaként értelmezhető - mondta Simon Kelley, az Open Egyetem professzora. A két becsapódás tehát nem egyszerre történt, hanem pár ezer év különbséggel. A professzor szerint nem kizárt, hogy a jövőben további becsapódásokra találnak bizonyítékot.

Ezek szerint nem egyetlen robbanás, hanem inkább egy több ezer éven át tartó meteoriteső áldozatai lettek a dinoszauruszok. Az űrből jövő "bombázás" okát egyelőre homály fedi.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×