eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Öröklődik a bőrrák

Csökkenteni akarja a bőrrák kialakulásának esélyét? Vegyen naptejet - természetesen. Két új tanulmány szerint azonban a legtöbbet az segítene, ha megválaszthatnánk a rokonainkat.

Az egyik vizsgálat szerint, ha az egypetéjű ikrek egyikének melanómája van, akkor a testvérének sokkal nagyobb esélye van az igen gyakran halálos kimenetelű betegségre, mint ha kétpetéjű ikrek lennének.

Egy másik tanulmány arra mutatott rá, hogy ha valakinek a testvére vagy a szülei valamelyik nem melanóma típusú bőrrákban szenvednek, akkor náluk is jelentősen nagyobb ugyanezen betegség kialakulásának a veszélye.

Arra már számos tanulmány rámutatott, hogy a melanóma és más fajta bőrrák öröklődik, de nehéz megmondani, milyen szerepe van a géneknek, és mennyivel növelik a daganatok esélyét a környezeti ártalmak.

A mostani egyik tanulmány készítői az ausztráliai Queenslandben, valamint Új-Dél-Walesben vizsgáltak 125 ikerpárt; közülük 27 egypetéjű ikerpár volt, 98 kétpetéjű. Az egypetéjűek között négy olyan ikerpár volt, akik mindketten melanómások voltak, míg a kétpetéjűek között három olyan, ahol mindketten szenvedtek valamilyen halálos bőrrákban.

Arra is rámutattak a kutatók, hogy az egypetéjű ikreknél szinte megtízszerezi a betegség kialakulásának esélyét az, ha a testvérnél már jelentkezett a melanóma, míg ugyanezen betegség a kétpetéjűeknél csak kétszerezi a rizikót. A kutatók ebből arra következtettek, hogy a melanóma jórészt a génekkel terjed.

A másik, a Kaliforniai Egyetem által készített vizsgálat, a svéd családi rákadatbázist vizsgálta. Készítői arra jöttek rá, hogy a testvéri, valamint a szülő-gyermek kapcsolat növeli a betegség esélyét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×