eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A "csodagyógyszer" a mellrákot gyógyítja, de előidéz egy másikat

Egy húsz éve a mellrák kezelésére használt készítményről kiderült: bár gyógyítja a tumor egyik enyhe változatát, sokszorosára növeli egy súlyos, igen agresszív daganattípus kialakulásának esélyét.

A tamoxifen nevű, mellrák elleni gyógyszer mellékhatásairól már eddig is tudtak a kutatók.

Most azonban egy seattlei rákkutatási központ tanulmányából kiderült, hogy a nem túl előrehaladott stádiumban lévő emlődaganatos betegek gyógyítására szolgáló készítmény több mint négyszeresére növeli egy másik, sokkal agresszívebb ráktípus kialakulásának esélyét.

Egy több mint ezer ember bevonásával készült vizsgálat eredménye szerint az ösztrogént blokkoló gyógyszer 60 százalékkal csökkenti az egyik leggyakoribb, viszonylag könnyen gyógyítható mellráktípust.

Ezzel szemben egy másik, sokkal agresszívebb mellrák kialakulásának esélyét 440 százalékkal növeli. A résztvevő 1 103, negyven és hetvenkilenc év közötti, mellrákból kigyógyult nő közül 369-nél kifejlődött a daganat agresszívebb típusa.

Az kis kiderült, hogy szinte mindegyikük túl sok hormont kapott az első daganat kezelése során.

Az ER-negatív tumor az ösztrogén receptorok blokkolásával nem előzhető meg, ez a ráktípus nehezebben leküzdhető, és gyakrabban vezet halálhoz.

A tamoxifent több mint 20 éve használja az orvostudomány a mellrák kezelésére világszerte. A szerről eddig is tudták a kutatók, hogy tüdőembóliát vagy infarktust okozhat, ezért csak a súlyosan veszélyeztetett nőknél alkalmazták. A szer az ösztrogén hormonnal lép kölcsönhatásba. Akkor képes kifejteni hatását, ha a mellrák sejtjei ösztrogén-receptor pozitívak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×