eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Látott már alulról 300 millió éves erdőt? Nézze meg!

A földtörténet egyik legelső erdejének maradványaira bukkantak egy illinois-i bányában. A háromszázmillió évvel ezelőtt keletkezett vegetációt úgy tanulmányozzák, mintha alulról szemlélnék egy erdő fenekét. De vajon mi végezhetett az egykori esőerdővel?

Látványos fosszilis erdőmaradványokat találtak egy Illinois-i bányában angol és amerikai kutatók. Tavaly már jelentettek egy felfedezést, de azóta újabb öt nyom került elő. Minderre az Illinois és Kentucky állam határán folyó bányászat révén derült fény.

Az egykori erdő mára megkövesedett maradványai a bánya plafonján figyelhetőek meg több hektáron. A feltételezések szerint az egyik legelső erdőnek a nyomaira bukkantak, amely a földön megjelent.

Ez az eddigi legnagyobb fosszilis erdő, amelyet valaha ismertek, mérete egy közepes városénak felel meg, nagyjából akkora, mint Kaposvár vagy az angliai Bristol. 

Az első, itt megfigyelhető erdő háromszázmillió évvel ezelőtt nőhetett. A terület többször is víz alá kerülhetett az évmilliók folyamán, így az azt borító növényzet különböző korszakai függőleges rétegekben figyelhetőek meg a bányában. Összesen hat főbb erdőt különítettek el a szakértők.

A szénrétegeket eltávolítása után (ez lehetett az ősi erdő talaja) lehetővé vált, hogy a járatokban megvizsgálják, milyen lehetett az erdő aljnövényzete.

A kutatók azt mondják, igen érdekes, hogy alulról szemlélhetik meg az erdő "fenekét". "Láthatsz itt gyökereket a fejed fölött - mondja egyikük. - Találtunk harminc méter hosszú törzset is, amely koronájával együtt tökéletesen megmaradt."

A tudósok azt remélik, hogy a maradványok vizsgálatával modellezni tudják, hogyan reagálnának a mai esőerdők a felmelegedésre.

Az erdőket történetük során egyszer egy jégkorszak következtében kialakuló jégsapka borította, amely aztán egy fölmelegedési periódus során elolvadt. A tudósok azt állítják, az egykori esőerdő gyorsan elpusztult a felmelegedés következtében. A hatalmas mocsári fákat ekkor páfrányvegetáció váltotta fel.

Most azt próbálják kideríteni a tudósok, hogy mikorra datálhatóak az erdő életét meghatározó események, és hogy ezek idejében milyenek voltak a körülmények. Így azokat majd össze lehet hasonlítani a maiakkal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×