eur:
390.7
usd:
364.26
bux:
68271.95
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Miért a "mama" és a "papa" a kisbaba első két szava?

A kisgyerekek első szavai gyakran a "mama" és a "papa" - a szülők legnagyobb gyönyörűségére. De vajon miért - tudósok úgy vélik, megtalálták a választ erre a kérdésre.

Az egyik nyilvánvaló ok, hogy miért a "mama" és a "papa" a gyerek első két szava az, hogy a szülők vannak a legtöbbet vele, és beszélnek is hozzá, gyakran megemlítve önmagukat.

Ráadásul a legtöbb nyelvben ez két igen egyszerű, amelyeket nagyon könnyű megjegyezni és kiejteni - derült ki egy új most végzett kutatásból.

Erre a következtetésre úgy jutottak a kutatók, hogy szkennelték 22 újszülött - két-három napos - baba agyát, miközben a kicsik folyamatosan különböző szavakat hallgattak felvételről. A szavak között voltak olyanok, amelyek szótagismétlődéssel végződtek - például "mubaba" és "penana", illetve olyanok is, amelyek nem - például "mugabe" vagy "penaku".

A szótagismétlődést tartalmazó szavak hallatán a kicsik temporális és bal agyféltekéjének aktivitása megnőtt - az ilyet nem tartalmazó szavak estében azonban semmiféle megkülönböztethető választ nem küldött az agyuk.

A következtetés: a "mama" és a "papa" tökéletes választás, ha szavakat akarunk tanítani egy kisgyereknek.

A kutatást a Brit-kolumbiai Egyetem doktorandusza, Judit Gervain végezte, aki az eredményről a Proceedings of the National Academy of Sciences című szaklap internetes oldalán számolt be.

Gervain szerint valószínűleg nem véletlen, hogy a kisgyerekek szinte minden nyelven olyan szavakat használnak, amely két, azonos szótagból áll - példaként a beszámolóban az olasz papa és a magyar tata szót hozta fel.

Emlékeztetőül hangsúlyozta, hogy a legtöbb jobbkezes felnőtt beszédközpontja a bal agyféltekében van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×